Tips voor de aanvraag van Tozo in verband met de coronacrisis.

Ruim negenhonderd ondernemers hebben inmiddels de – digitale – weg naar Baanbrekers gevonden voor de coronahulp. Regelmatig wordt er ook gebeld met vragen over het aanvraagportaal voor de tijdelijk verruimde Bbz-regeling (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen). Helaas zitten er wat extra vragen in het aanvraagproces voor deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die voor vraagtekens zorgen. Baanbrekers werkt er hard om de aanvraag gemakkelijker te laten verlopen. Ook geven we graag wat aanvraagtips.

Snel duidelijkheid over Tozo
Er komt snel duidelijkheid over de exacte invulling van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. De Rijksoverheid werkt hard aan alle details. Omdat we nog niet weten hoe de exacte regeling eruit gaat zien, is de informatie die we nu bieden een beetje onder voorbehoud. Naar verwachting is er eind van deze week meer duidelijk.

Aanvraagtips coronahulp voor ondernemers

  • Bekijk antwoorden op veelgestelde vragen. Die vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/financiele-maatregelen/tozo.
  • Doe de Tozo-zelfscan: https://www.155.nl/tozo/.
  • Maak gebruik van het aanvraagportaal. Dit is het standaard Bbz-portaal (Solo) van het IMK (Instituut Midden- en Kleinbedrijf), dat is omgebouwd tot een coronahulpportaal. Het kan zijn dat er af en toe vragen worden gesteld, die niet zo duidelijk overkomen. Het aanpassen van de procedure in het portaal is helaas momenteel geen optie. Baanbrekers werkt aan een eigen formulier dat u via onze website kunt indienen.
  • Tips voor het Solo-portaal: bij de vraag die gaat over het indienen van bankafschriften kunt u een leeg Worddocument uploaden. Dit mag nu, omdat de Bbz-regeling door het Rijk tijdelijk is verruimd en versoepeld. Wie een leeg Worddocument uploadt, kan verder met de aanvraagprocedure. Het betreft namelijk een verplicht in te vullen veld. Er wordt gevraagd naar de bankgegevens van eventuele kinderen. Dit is op dit moment niet relevant. U mag deze vraag leeg laten.
  • Een fout maken in de aanvraagprocedure doordat het Solo-portaal niet helemaal duidelijk zou kunnen zijn, is niet erg. Als de aanvraag is ingediend, bekijken wij alle gegevens en nemen als het nodig is contact met u op. Uw aanvraag wordt niet op voorhand afgewezen als er iets fout is gegaan.

Snellere procedure
Wij doen ons uiterste best om alle ondernemers in nood te helpen. Normaal gesproken moet er dan binnen dertien weken een beslissing worden genomen. Dit staat zo in de wet. Nu is die behandeltermijn teruggebracht naar vier weken. Wij beseffen dat dit nog als een lange tijd kan worden ervaren, en zullen ons uiterste best doen om zo snel mogelijk de aanvraag af te handelen en tot betaling over te gaan. Daarvoor worden extra medewerkers ingezet. Wij vragen om uw begrip. Boos worden op onze telefonisten en andere medewerkers heeft geen zin. Zij helpen u graag, maar hebben wel de tijd nodig om het werk goed te doen.