Weinig mensen weten dat Baanbrekers een eigen televisieploeg heeft. Nee, er loopt geen club mensen met een camera en een microfoon rond. Wèl zijn er elke dag ongeveer tien medewerkers druk bezig met het assembleren van televisietoestellen. Een pittige klus, die slim in stukjes is gehakt, waardoor een mix aan talenten er leuk en interessant werk aan heeft. Elke week worden er ongeveer zeshonderd toestellen afgeleverd.

Televisie kijken
Jeroen Tolboom – dagelijks in de weer met het assembleren van televisies – heeft het erg naar zijn zin. “In het begin was het best ingewikkeld, maar nadat we veel uitleg hebben gekregen hoe het allemaal moet gaat het prima. Het is erg leuk werk.” Virginia Kiens is het hier helemaal mee eens. “Ik mag de hele dag televisie kijken”, zegt ze lachend. “Maar dan wel in spiegelbeeld. Ik kijk of de televisies het doen. En dat doe ik met de afstandsbediening via een spiegel.” Als de televisies door de laatste kwaliteitscontrole zijn gegaan, worden ze verpakt in dozen. “Daar ben ik vaak mee bezig”, vertelt Ben van der Weiden. “Ik zet de dozen voorzichtig op pallets. En daarna gaan ze op transport.”

Vriginia Kiens controleert via een spiegel of de televisies goed functioneren.

Onderdelen uit China
“Deze televisieklus past goed bij de medewerkers van ons Werkbedrijf”, legt manager Jos Oude Egberink uit. “Nadat we eerst een proefperiode hebben gedraaid en veel mensen hebben geleerd hoe de televisietoestellen in elkaar moeten worden gezet, hebben we ervoor gekozen om ermee verder te gaan. De televisies die worden gemaakt, zijn mede bedoeld voor de Nederlandse markt. De onderdelen komen uit China, wij tekenen voor de eindassemblage en het inpakken. We stellen toestellen van meerdere merken samen. Deze apparaten kun je onder meer kopen bij bol.com.”

Heel voorzichtig zet Ben van der Weiden de ingepakte televisies op een pallet.

Bijzonder product
Opdrachtgever HKC uit Eindhoven is blij met Baanbrekers. “En wij zijn er blij mee dat we zo’n bijzonder product mogen maken”, gaat Jos verder. “Ja, het is ingewikkeld werk, dat op het eerste gezicht misschien niet zo goed bij onze organisatie zou passen. Maar doordat we het op een zorgvuldige manier in partjes hebben opgeknipt, hebben we het werk passend gemaakt voor medewerkers met allerlei capaciteiten. We kunnen deze klus ook inzetten om de talenten vanuit de Participatiewet werkervaring te laten opdoen. Het is gewoon mooi werk. Iedere medewerker mag er trots op zijn dat hij of zij een steentje bijdraagt aan zo’n kwalitatief hoogwaardig en technisch product.”