Baanbrekers helpt 373 mensen uit de uitkering.

360 mensen uit de uitkering en aan het werk of naar school. Dat was het doel voor 2019 van Baanbrekers. Dit doel is begin december ruimschoots behaald. “We hebben 373 mensen aan het werk of naar school geholpen”, vertelt Claudia van der Wel, manager Re-integratie & Participatie. “En we gaan deze laatste maand van het jaar nog meer talenten aan een mooie nieuwe toekomst helpen. De vierhonderd gaan we niet halen. Maar als het een beetje meezit, dan is 390 wel mogelijk.”

Duurzaam en zorgvuldig
De totale uitstroom uit de uitkering was tot en met november groot. “534 personen stroomden uit. Dit komt door allerlei redenen. Van aan het werk gaan tot verhuizing, van weer naar school gaan tot samenwonen. Van de 534 mochten wij dus 373 personen naar werk of school begeleiden. Hierbij zetten we in op duurzame en zorgvuldige plaatsingen bij werkgevers in onze arbeidsmarktregio. Zo willen we ervoor zorgen dat deze mensen aan het werk blijven en voorkomen dat ze weer terugkomen in een uitkering.”

Belangrijke grens voorbij
Een gevolg van het aantal plaatsingen is dat het aantal mensen in een bijstandsuitkering flink is gedaald. “We zijn de belangrijke grens van 1.400 voorbij”, licht Eric van Agt, manager Inkomensondersteuning toe. “Begin 2019 hadden we nog 1.472 cliënten. Er zijn dit jaar tot nu toe zo’n 661 personen geweest die in aanmerking dachten te komen voor een uitkering. Die zijn niet allemaal in de uitkering terecht gekomen. Het geeft wel aan dat ons cliëntenbestand niet statisch is. Er zit gewoon flink wat beweging in.”

Afname bijstandsbestand
Overigens is het zo dat er nog meer redenen zijn voor de afname van het bijstandsbestand. “Ook hebben wij goed in beeld wie er wel of geen recht heeft op een uitkering”, gaat de manager Inkomensondersteuning verder. “Daarnaast zorgen we er bij een aanvraag al voor dat we het over werk hebben. Dit leidt er vaak toe dat mensen al uit zichzelf aan de slag gaan. Ten slotte letten we tijdens een uitkeringsperiode goed op eventuele fraude. En daar ondernemen we ook meteen actie op. Baanbrekers wil immers alleen hulp bieden aan personen die daar ook recht op hebben.”