Honderd personen gingen in het eerste kwartaal van 2016 van een uitkering naar betaald werk.

Baanbrekers heeft in het eerste kwartaal van 2016 honderd personen aan betaald werk geholpen. Dit is mede op het conto te schrijven van de succesvolle werkgelegenheidsaanpak Talent2Work. Door op bijzondere manieren werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar in contact te brengen, ontstaan er kliks waardoor de weg naar betaald werk sneller wordt gevonden.

Hoopvol
“Het mooie aantal van honderd personen stemt ons erg hoopvol voor de rest van het jaar”, laat manager Re-integratie & Participatie Frank Pijnenburg weten. “Vorig jaar zaten we aan het einde van het eerste kwartaal op een lager aantal. Uiteindelijk wisten we in 2015 bijna vierhonderd talenten aan het werk te helpen.”

Groei bijstandsbestand
Ondanks het feit dat Baanbrekers honderd personen aan betaald werk hielp, is het bijstandsbestand van Baanbrekers in het eerste kwartaal van 2016 gegroeid. “Hoewel de crisis voorbij is, hebben wij nog steeds last van zogenoemde na-ijleffecten”, legt manager Inkomensondersteuning Eric van Agt uit. “Mensen die door de crisis werkloos thuis zijn komen zitten, zijn nu op het punt aangekomen dat hun WW-uitkering stopt. Deze personen kloppen dan bij Baanbrekers aan voor een bijstandsuitkering.” Het bijstandsbestand loopt ook op doordat andere regelingen door het Rijk zijn gestopt. “Mensen die voorheen in de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong vielen, komen nu in aanmerking voor bijstand. Verder hebben ook de veranderingen in de WW gevolgen voor het gestegen beroep op onze dienstverlening.”

Zelf zoeken naar werk
In het eerste kwartaal meldden zich 347 personen voor een bijstandsuitkering bij Baanbrekers. “Als iemand bij ons komt voor ondersteuning doen we er, samen met de persoon zelf, alles aan om te voorkomen dat hij of zij in de uitkering komt. Mensen moeten vooral zelf aan de slag en wij ondersteunen met bijvoorbeeld onze Talent2Work-aanpak. Op deze manier hebben we vorig jaar in zestig procent van de gevallen ervoor gezorgd dat de uitkeringsaanvraag kon worden stopgezet. Van de 347 personen die zich sinds afgelopen januari bij ons meldden, hebben we 145 nieuwe bijstandsuitkeringen toegekend.”