Baanbrekers start met het uitkeren van de energietoeslag van 800 euro. Deze eenmalige toeslag is bedoeld voor inwoners van Waalwijk, Heusden en Loon op Zand met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Veel inwoners die er recht op hebben, ontvangen de toeslag automatisch. Sommigen moeten het zelf aanvragen.

Informatie over de energietoeslag staat op deze site onder de knop “Inkomen” en dan “Energietoeslag”. Of klik HIER voor een directe link. Vanaf woensdag 4 mei vind je hier ook het aanvraagformulier. Voor een directe link naar het aanvraagformulier klik je HIER.

De energietoeslag heeft geen gevolgen voor het recht op en de hoogte van de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Baanbrekers en de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk waren van plan om in de eerste drie maanden van 2022 te starten met het betalen van energietoeslag. Dit bleek niet haalbaar. Dat komt omdat de landelijke overheid volgens de wet moet regelen dat gemeenten de energietoeslag mogen geven. Daardoor konden de drie gemeenten pas eind maart besluiten dat Baanbrekers de toeslag kan gaan uitkeren en aan wie en hoe. Daarna hadden de gemeenten en Baanbrekers nog tijd nodig om te regelen dat de energietoeslag goed en juist wordt uitgekeerd.