Het totale terrein van De Guldenberg in Helvoirt meet 21 hectare. Daarvan is 20 hectare bos. Adrie de Hart (56) beheert dat in z’n eentje, gedetacheerd vanuit Baanbrekers. Een flinke klus voor deze vakkundige hovenier. Adrie lacht: “Sommige mensen noemen mij boswachter. Daar zit wel wat in. Zelf zeg ik liever tuinman.”

Adrie startte in 1999 bij Baanbrekers als groenmedewerker. Sinds drie jaar werkt hij fulltime op het terrein van De Guldenberg. Dit hotel, restaurant, brasserie en conferentiecentrum is gevestigd in een voormalig kloostergebouw aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Adrie onderhoudt het totale terrein, maakt soms nieuwe ontwerpen en legt die dan ook aan. Ook de bestrating houdt hij op orde, met regelmatig hier en daar een kleine reparatie. Deze zomer besproeit hij extra het nieuwe isolerende sedumdak om het goed te laten wortelen. En in het bos bestrijdt hij de Amerikaanse pest die overal probeert het andere groen te overwoekeren.

Open maken
Toen Adrie drie jaar geleden bij De Guldenberg begon, trof hij een dichtgegroeid bos aan met enorm veel achterstallig onderhoud. Sommige inheemse planten dreigden te verdwijnen. “Ik begon met open maken en ruimte scheppen, zodat daglicht weer doordringt tot de bodem en je weer het bos in kunt kijken.” Het resultaat van al zijn inspanningen mag er zijn: een aantrekkelijk en gevarieerd bosgebied met vennen en kleine natuurlijke heuvels. Al dat werk deed hij in z’n eentje. “Maar dat vind ik niet erg. Ik kom genoeg mensen tegen en maak vaak een praatje. En als het te hard regent, spring ik binnen bij. Er is hier altijd iets te doen.”

Kronkelig
Met stevige pas leidt Adrie ons rond door het fraaie bos, deels over de wandelroute (2,5 km) die hij zelf bedacht en uitzette. Over smalle en kronkelige bospaadjes, veel aantrekkelijker dan de rechte paden uit de kloostertijd van het landgoed. Adrie benadrukt: “Wat niet in het bos thuishoort, haal ik eruit. Maar er gaat niets verloren. We hergebruiken alles. Bijvoorbeeld als houtsnippers of als beschutting voor kleine dieren. Ik heb ook een kleine zandverstuiving aangelegd, omdat ons gebied direct aansluit op de Loonse en Drunense Duinen.”

Creëren
Van corona merkt Adrie niet zo veel. Omdat hij alleen werkt, hebben de coronamaatregelen weinig invloed op zijn werk. Hij ziet alleen wat meer bezoekers, omdat veel vakantiegangers in Nederland blijven. Dus genieten deze zomer nog meer mensen van zijn werk. “Het is fijn om iets moois te creëren dat anderen waarderen. Als ik bijvoorbeeld complimenten krijg van wandelaars, dan doet me dat écht goed. Ook vind ik het fijn om collega’s te helpen als ze handen tekort komen. Elkaar helpen en er samen iets van maken, dat is belangrijk.”