Business as (un)usual bij Broikes.

Wie zijn de doorwerkers binnen Baanbrekers? De mensen die de organisatie draaiend houden en in deze coronatijd misschien wel anders werken dan normaal. We laten ze aan het woord in de serie ‘Business as (un)Usual’. Broikes, de cateringorganisatie van Baanbrekers, bijt het spits af.

Beter en veiliger

Het is 13:15 uur, de drie pauzes in de kantine zitten er op. Ron, Corné, Antoinette, Imke en Arkie nemen even zelf een boterham. De middagpauzes zijn sinds kort verspreid, drie keer een half uur. De eerste pauze voor Verpakken en Schoonmaak is redelijk druk, de twee volgende pauzes een stuk minder. Nee hoor, dat is niet lastig, vinden de Broikesmedewerkers. Het is beter en veiliger voor de mensen, dat is het enige dat telt. Sinds woensdag 25 maart jl. is de kantine geen pauzeplek meer maar een afhaalrestaurant, een kantine-to-go. Het assortiment blijft onveranderd. Mocht deze nieuwe situatie voor problemen zorgen, dan horen de kantinemedewerkers dat graag. Zij staan open voor tips en adviezen en kijken altijd naar mogelijke oplossingen.

Bij Broikes wordt ook tijdens de coronacrisis hard gewerkt

Rustiger

’s Morgens ontsmetten ze de hele kantine en tijdens de dag blijven ze schoonmaken. Muntjes nemen ze aan met handschoenen, de vloer bij de balie kreeg strepen voor anderhalve meter afstand tussen de klanten. Kibbeling, lekkerbekjes en broodjes vis doen het opvallend goed de laatste tijd. Maar of dat iets met corona te maken heeft? Volgens Corné en Antoinette is het in de kantine veel rustiger omdat veel mensen thuis werken of ziek zijn. “Dus ook veel minder vraag naar koffie, lunches en broodjes bij vergaderingen. De spoelkeuken heeft minder werk en we kopen minder in. Een klein voordeel: we gooien minder weg.” Imke vult aan: “Ook bij de bestellingen van buiten Baanbrekers is het veel rustiger. Veel bedrijven en instellingen zijn dicht.”

Extra handjes

Met Helma erbij telt de Broikesploeg vandaag zes mensen. Na de middagpauzes hebben ze niet veel meer te doen en helpen ze bij Verpakken. Daar zijn extra handjes ook in deze tijd van de coronacrisis welkom. Arkie springt soms bij in de wasserij: “Maar ik smeer liever broodjes. Dat vind ik makkelijker dan was netjes opvouwen”, lacht hij. Helma en Ron zijn trots op hun flexibele medewerkers die ’s middags vlot omschakelen naar compleet ander werk.

Sfeer is goed

De sfeer onderling is goed, ook al zijn veel collega’s ziek of thuis vanwege persoonlijke risico’s. “De mensen die er zijn, maken er samen het beste van. Dat verdient waardering”, vindt Ron. Toch zijn het onzekere tijden voor de Broikesmedewerkers. Gaan we dicht of blijven we open? En zo ja, hoe lang? Hoeveel broodjes blijven we maken? Hoe is de situatie morgen, volgende week of over een maand? “We volgen de aanbevelingen en lezen de nieuwsbrieven van Angeline, onze calamiteitencoördinator. Zo blijven we op de hoogte.”