Baanbrekers verpakt spuiten voor de IC's.

De cleanroom van Baanbrekers gaat aan de slag met het assembleren, sealen en verpakken van extra spuiten voor de IC-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Door de coronacrisis is er op deze afdelingen voor intensieve zorg extra veel vraag naar spuiten. Samen met opdrachtgever Added Pharma is gekeken naar de mogelijkheden. In totaal worden er de komende weken veertig pallets geproduceerd in de stof- en kiemarme productieruimte van Baanbrekers. Dit komt neer op zo’n 140.000 spuiten.

IC-bedden leeg zonder spuiten
“De spuiten zijn cruciaal in het IC-proces op dit moment”, vertelt productmanager Jacqueline Wijsman van Added Pharma, al jaren een opdrachtgever van Baanbrekers. “Het aantal IC-bedden is verdubbeld en er is flink wat beademingsapparatuur aangeschaft. Maar die bedden blijven leeg als er onvoldoende spuiten zijn. Daarom moeten er nu met voorrang meer spuiten worden geproduceerd. Dat kan niet zomaar aan de keukentafel. Daarvoor heb je een cleanroom nodig, met goed opgeleid personeel, een gedegen kwaliteitssysteem, een gevalideerd productieproces, sealapparaten en printers. Baanbrekers heeft dit allemaal. Ik kreeg gewoon kippenvel van de snelheid waarmee Baanbrekers met ons meedacht en meewerkte. Binnen anderhalve dag is met de productie van de extra spuiten gestart. Petje af!”

Een aantal medewerkers van de cleanroom samen met productmanager Jacqueline Wijsman (tweede van rechts) en afdelingsleider Arno Schapendonk (derde van links) in de voorruimte van de cleanroom.
Een aantal medewerkers van de cleanroom samen met productmanager Jacqueline Wijsman (tweede van rechts) en
afdelingsleider Arno Schapendonk (derde van links) in de voorruimte van de cleanroom.

Coronapandemie
Om deze uitbreiding in de productie mogelijk te maken, hebben andere cleanroomopdrachtgevers zoals B Braun Medical besloten dat hun productie tijdelijk op een lager pitje mag. “De nood is met de coronapandemie écht aan de man”, vertelt André Broers, teamleider van het bedrijfsbureau van Baanbrekers. “Dat zien ook onze andere opdrachtgevers natuurlijk. Het is super dat ze zich nu zo flexibel opstellen, zodat wij dit voor elkaar kunnen krijgen.”

Studenten geneeskunde
Added Pharma kwam op dinsdag 31 maart jl. met het verzoek voor de extra spuitenproductie. “Het is geen nieuw product voor ons”, gaat de teamleider verder. “Het gaat nu ineens over compleet andere aantallen. Dat is voor ons natuurlijk even schakelen. Zeker omdat in onze cleanroom ook mensen zijn uitgevallen in verband met de coronacrisis.” Added Pharma kwam in samenspraak met het UMC Utrecht met een oplossing. Jacqueline Wijsman vervolgt: “Vanaf vrijdag 3 april a.s. komen er studenten geneeskunde van de Universiteit Utrecht naar Waalwijk om de medewerkers in de cleanroom te helpen bij het verpakken van de spuiten. Samen moeten de aantallen die nodig zijn zeker worden gehaald.”

Gewaarborgde kwaliteit
De productie van de spuiten vindt vooralsnog op normale werkdagen plaats. “We moeten namelijk wèl altijd de gewaarborgde kwaliteit blijven leveren”, gaat teamleider André Broers verder. “Dus hebben we te maken met strenge procedures rondom het werken en de schoonmaak. Het is fijn dat we extra handjes krijgen in de vorm van de geneeskundestudenten. Onze afdelingsleiders Arno Schapendonk en Frank Verheijen houden wat dit betreft een oogje in het zeil en zorgen ervoor dat ook de dokters-in-opleiding de strenge kwaliteitsprocedures van Baanbrekers gaan volgen. Uiteraard proberen we de maximale flexibiliteit te gebruiken om deze belangrijke opdracht te kunnen uitvoeren.”