Business as (un)usual bij het team Automatisering van Baanbrekers.

De collega’s van het team automatisering van Baanbrekers houden elke ochtend een werkvergadering met het hele team. Digitaal, want de meesten werken vanuit huis. Dat vergaderen begon als een noodzaak in het begin van de coronacrisis, maar het heeft inmiddels ook een sociale functie. “Elkaar even zien en horen, even wat humor onderling. Dat is fijn en belangrijk. Hoe is het? Waar loop je tegenaan? En dan weer vol aan het werk.”

Nul zieken
Wie zijn binnen Baanbrekers de doorwerkers die de organisatie draaiend houden in coronatijd? We laten ze aan het woord in de serie ‘Business as (un)usual’. Het team automatisering dit keer. Een afdeling met tien medewerkers en die zijn allemaal in touw. Nul zieken. Een paar collega’s werken helemaal thuis, de rest is verdeeld in twee teams die elkaar afwisselen: thuiswerken en op kantoor. Zo blijft het risico op besmetting laag. Arne, Eric, Bertwin en John hebben het druk met het op weg helpen van de vele thuiswerkers. Daar zitten inmiddels heel wat uren in. Verbindingen aanpassen, tokens regelen, toetsenborden, kabels, pc’s voor wie thuis niks heeft. “Mensen moeten kunnen werken, de organisatie moet blijven draaien”, vindt teamleider Marc Been. “Sinds een paar dagen vlakt die piek af en komt er meer tijd voor het uitbreiden van de digitale capaciteit. Ook niet onbelangrijk.”

Zelfredzaam
Het thuiswerken loopt goed, de medewerkers van Baanbrekers blijken snel te kunnen schakelen. Ook het digitaal vergaderen via Webex en de andere vergadertools pikken de meesten snel op. “Mensen zijn zelfredzamer en digitaal vaardiger dan we soms denken. Velen voelen ook de noodsituatie, dan word je sowieso flexibeler”, merkt medewerker Arno. En na een korte pauze: “Die hele coronacrisis zorgt voor drukte maar heeft ook z’n charme. Systemen worden nu goed getest en zaken als thuis werken en online vergaderen raken snel ingeburgerd. Af en toe krijgen we mooie complimenten, soms reageert iemand geïrriteerd. Ach, dat snappen we ook wel. Iedereen wil snel en zo goed mogelijk aan het werk.”

Versnellen
Marc vervolgt: “We starten nu ook met het digitaliseren van de werkprocessen bij Inkomensondersteuning. Die hebben het razend druk met de ruim 1.350 aanvragen voor financiële hulp voor ondernemers en zzp’ers. Ja, ruim 1.350! Wat een klus voor die collega’s. Applicatiebeheer doet er alles aan om hun processen te versnellen en ervoor te zorgen dat ze het ook thuis vlot kunnen afwerken, met natuurlijk een volledig gewaarborgde informatieveiligheid. Daar waren we al mee bezig vóór de coronacrisis en dat pakken we nu versneld op.” En dan lachend: “Van een probleem een kans maken, heet dat in managementtaal.”

Het team Automatisering heeft het druk met alle coronaperikelen.

‘Gewone’ dingen
Zodra de situatie normaliseert, pakt Automatisering de ‘gewone’ dingen weer op. Zoals de offertes voor het vervangen van het netwerk. “Niet onbelangrijk! Alles wat we nu in crisistijd leren en ervaren, nemen we mee in de processen op weg naar een nieuw netwerk. Die winst pakken we”, besluit Marc.