André van der Leij en Hennie van den Anker werken al jaren met veel plezier als conciërge op een basisschool. Beide talenten van Baanbrekers beleven bijzondere coronatijden waarin niets meer is wat het was. Stilte en leegte in plaats van drukte en gezelligheid. Maandag 11 mei jl. herstartten de scholen op halve kracht, Andre en Hennie keken ernaar uit.

Prima op mijn plek

André (rechts op de foto) is conciërge sinds november 2011. Na een korte aanloopperiode op een paar andere scholen vond hij snel zijn draai op basisschool De Blokkendoos in Loon op Zand. Daar is hij een niet meer weg te denken kracht voor de leraren en kinderen. “Het bevalt me hier heel goed, ik zit hier prima op mijn plek”, vertelt André. We spreken hem enkele dagen voordat de school weer voor een deel open gaat. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen rare weken in een stil schoolgebouw? “Ik heb allerlei klusjes aangepakt waar ik anders weinig tijd voor heb. Veel kopieerwerk en schoonmaken. En ik ben flink aan het schilderen geweest. Een paar jaar geleden zette ik de aula helemaal nieuw in de verf. Dat leverde zoveel reacties op, dat ik ook alle gangen wilde doen. Afgelopen weken was daar eindelijk tijd voor. Een leerkracht en ik hebben samen alles opgefrist in wit en lichtgrijs.”

Nieuwe periode

André ziet de voordelen van een leeg schoolgebouw voor enkele weken. Klussen waar hij anders niet aan toe komt, kon hij ongestoord doen. De bekende vraag ‘André, kun je even dit of dat’ hoorde hij zelden. Maar heel gezellig was het niet. “Ik miste de kinderen, die lekker drukke gezelligheid. En ik miste mijn vaste werkritme. Nu de school weer open is, starten we een mooie nieuwe periode.” André verwacht geen lastige periode vanwege coronamaatregelen in het schoolgebouw: “De afgelopen weken was er alleen personeel en dan vergeet je wel eens om anderhalve meter afstand te houden. Nu ook de kinderen hier weer rondlopen, zijn we automatisch alerter en bewuster. Ik weet zeker dat dat goed gaat.”

Helemaal stil

Hennie van den Anker werkt al tien jaar als conciërge op openbare basisschool Den Bussel in Kaatsheuvel. “Ik ben gek op kinderen en beleef veel plezier aan dit mooie werk. Ik wil hier over elf jaar graag mijn pensioen halen”, vertelt hij enthousiast. Hennie denkt met gemengde gevoelens terug aan de dag waarop corona zijn school lam legde. “Ineens waren de kinderen en ouders verdwenen, ineens was het helemaal stil. Het was vreemd om plotseling in zo’n totaal andere situatie te zitten. Vooral ook voor de juffen. We missen de kinderen en de ouders allemaal enorm.”

Lamineren

In de nieuwe situatie kon Hennie wel een aantal klussen doen die anders blijven liggen. Extra schoonmaken en opruimen, spullen bestellen, de juffen helpen met opruimen. In de laatste week voor de hervatting was Hennie druk met voorbereidingen. Zeep en handdoeken voor alle klaslokalen, zorgen voor materialen en apparaten en grote cijfers lamineren en ophangen, zodat de kinderen weten waar en hoe ze het gebouw in kunnen. “We zijn allemaal heel blij dat het maandag weer is begonnen.”

Bijzondere tijd

Hennie vervolgt: “De school is steeds in mijn gedachten gebleven. En ook al startten we op halve kracht, we gaan er nog een bijzondere tijd van maken tot de zomervakantie. Met in elk geval een mooi afscheid van groep acht. In de zomervakantie kunnen we bijkomen van een heel intensieve periode. Daarna is de school hopelijk weer helemaal compleet. Daar kijk ik echt naar uit.”