Corona houdt ook in de Langstraat economisch huis.

Ruim 2.200 ondernemers en zzp’ers in de Langstraat klopten tot op heden voor coronahulp aan bij Baanbrekers. “Corona houdt dus ook economisch flink huis in onze regio”, vertelt plaatsvervangend directeur Eric van Agt. “Dat zien we op het hele terrein van werk en inkomen. Maar we zetten alle zeilen bij en zorgen ervoor dat iedereen op tijd wordt geholpen.”

Tozo

De hulp waarvoor de zelfstandigen bij Baanbrekers aankloppen is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze coronahulp bestaat uit twee delen: een uitkering voor levensonderhoud voor de maanden maart, april en mei en een lening tegen een laag rentepercentage. Een combinatie van beide is ook mogelijk. “In feite is Tozo een verruiming, versnelling en versoepeling van het bestaande Besluit bijstandsverlening zelfstandigen”, gaat de plaatsvervangend directeur verder. “De aanvragen kwamen al sinds half maart bij ons binnen. Officieel moest de regering de regeling nog vertalen in een Algemene Maatregel van Bestuur, zeg maar de wet.”

Water aan de lippen

Voordat die wet er was, heeft Baanbrekers veel voorschotten over de maand maart al uitbetaald. “Dit deden we omdat het water bij de zelfstandigen aan de lippen stond. Met de wet in de hand kunnen we nu die voorschotten wijzigen in normale coronahulp. En daar zijn we ook flink mee op dreef. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat iedere zelfstandige die in maart al een voorschot ontving, op 15 mei a.s. de officiële betaling ontvangt. Omdat het echter heel veel personen betreft, kan het zijn dat dit niet helemaal gaat lukken. Dan wordt het vlak na 15 mei a.s. De ongeveer zevenhonderd zelfstandigen die over maart geen voorschot ontvingen, ontvangen direct nadat het recht op coronahulp is vastgesteld hun geld. Mocht er meer tijd nodig zijn om het recht op Tozo vast te stellen, dan kunnen we werken met een voorschot.”

Groei aan het afvlakken

Tot op heden zijn er 2.017 aanvragen gedaan voor Tozo-uitkeringen voor levensonderhoud. 190 zelfstandigen vroegen Tozo-krediet aan. “We zien nog steeds een groei in het aantal aanvragen. Maar die groei is wel aan het afvlakken. Dat merken we onder meer aan het aantal telefoontjes. Dat zijn er nu toch nog ongeveer vijftig per dag. Inmiddels betaalden we 1.071 voorschotten uit. Dit komt neer op 1,4 miljoen euro. Driehonderd voorschotten konden we helaas niet toekennen. Omdat er geen recht op was, of omdat aangeleverde gegevens onvolledig waren, of omdat ondernemers zelf hun aanvraag introkken. Ook betaalden we tot op heden 219 ‘officiële’ Tozo-uitkeringen voor levensonderhoud uit en staan 386 goedgekeurde aanvragen voor levensonderhoud klaar voor betaling”. De druk om dit snel en goed af te handelen en te betalen zal de komende weken hoog blijven.

Forse impact

De coronacrisis heeft sowieso sociaal-economisch een forse impact op de Langstraat. “Veel bedrijven hebben het moeilijk”, weet de plaatsvervangend directeur. “We verwachten in de loop van 2020 dan ook een flinke toename van ons bijstandsbestand. Nu loopt het aantal cliënten al op, maar als straks in het post-coronatijdperk de economische gevolgen helemaal merkbaar zijn, kan het wel eens exploderen. Hoewel we ook nu – ondanks alle corona-ellende – talenten bij werkgevers plaatsen, zijn we nu volop bezig met het maken van plannen om straks nog vaker de klik te kunnen maken tussen werkgevers en werkzoekenden. Baanbrekers is er namelijk voor om talenten aan het werk te helpen.”

Kwetsbare doelgroepen

Ook de sociale werkvoorzieningskant van Baanbrekers voelt de gevolgen van de coronacrisis. “Bij ons werken veel mensen die tot de kwetsbare groepen behoren. Zij zitten nu uit voorzorg thuis. En dat is eigenlijk voor niemand goed. Ook is het zo dat sommige opdrachten even zijn gestopt of in omvang verminderd. Dat gaat om detacheringen en om werk dat wij in ons Werkbedrijf uitvoeren. Onze accountmanagers zijn druk bezig om te kijken naar nieuwe mogelijkheden en alternatieven. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen aan het werk blijft. En het liefst zo regulier als mogelijk.”