Carlo Klijsen is de eerste visueel beperkte EHBO'er van Baanbrekers.

“Hoewel ik vrijwel blind ben, wil dat niet zeggen dat ik geen eerste hulp bij ongevallen kan verlenen”, vertelt Baanbrekersmedewerker Carlo Klijsen (43). “Mijn overige zintuigen zorgen voor een soort van compensatie. Verder komt het er bij mij op neer dat ik veel meer vragen stel aan het slachtoffer of de omstanders. Hierdoor kan ik mij een beeld vormen van wat er aan de hand is.” De visueel beperkte medewerker van de afdeling verpakken & assembleren behaalde onlangs zijn EHBO-diploma. “En daar ben ik enorm trots op.”

Visuele beperking
Carlo werd er door een paar collega’s op gewezen dat het ook voor een persoon met een visuele beperking mogelijk zou moeten zijn om zijn EHBO-diploma te behalen. “Ik werd steeds enthousiaster en besloot mezelf aan te melden voor de cursus bij Baanbrekers. Ik kreeg – samen met mijn collega’s – les van Frans en Wilma van Gestel. Tijdens de EHBO-opleiding werd ik geholpen door mijn collega’s Saskia Meerman en Antoinette van der Mierden. Dat gaf me wel een zetje in de rug.”

Carlo Klijsen is de eerste visueel beperkte EHBO'er van Baanbrekers.

Carlo Klijsen is de eerste visueel beperkte EHBO’er van Baanbrekers.

Scharen en mitella’s
Een tijd lang was Carlo in de weer met pleisters, verband, scharen en mitella’s. “De lessen waren best intensief. We kregen veel theorie te verwerken en moesten aan de slag in de praktijk. Er was zelfs een ochtend bij waarop we met lotusslachtoffers moesten oefenen.” Het examen was volgens Carlo erg pittig. “Omdat ik niets zie, moet ik ook op anderen vertrouwen. Dat was vooral in het begin erg lastig. Wat ook lastig is, is dat ik een slachtoffer moet aankijken als ik met hem of haar bezig ben. Nou, dat gaat bij mij niet. Dus daar moet ik wat anders op verzinnen.”

Zintuigen
Carlo compenseert zijn beperking met zijn overige zintuigen. Hij voelt, ruikt en luistert veel beter dan ziende EHBO’ers. “Ook moet ik veel meer praten. Maar dat is geen probleem.” Carlo slaagde voor zijn EHBO-examen en is de eerste blinde Baanbreker die zijn mannetje kan staan als er eerste hulp nodig is. “Ik kreeg zelfs complimenten dat de door mij verbonden slachtoffers veel beter en netter waren verbonden dan bij mijn ziende mede-EHBO’ers!”