Samen zorgen we voor een miljoen IC-spuiten.

Vele tientallen pallets met uiteindelijk ruim een miljoen spuiten voor de intensive careafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Deze imposante klus wordt momenteel geklaard in de cleanroom van Baanbrekers. De vaste medewerkers krijgen hierbij hulp van studenten en andere gemotiveerde uitzendkrachten die graag bijdragen aan het bestrijden van de coronacrisis. De productie loopt keurig volgens planning.

Bijzondere opdracht

Spuiten assembleren, sealen en verpakken. Deze bijzondere opdracht kwam bij Baanbrekers binnen via initiator en drijvende kracht Jacqueline Wijsman, marketing- en productmanager bij Added Pharma. Dit bedrijf in Oss is al jaren een trouwe partner van de cleanroom van Baanbrekers. Eén ding was echter meteen duidelijk: met de normale bezetting van de cleanroom in deze tijden van de coronacrisis is deze bijzondere en omvangrijke klus niet op tijd klaar. De nodige extra handjes kwamen via de Universiteit Utrecht en een uitzendbureau. Vrijdag 3 april jl. gingen de eerste zes studenten en uitzendkrachten aan de slag. Sinds maandag 6 april jl. telt de externe ploeg twaalf gemotiveerde krachten. De volle pallets die de cleanroom van Baanbrekers aflevert gaan naar Added Pharma voor sterilisatie en uiteindelijk distributie naar verschillende ziekenhuizen.

Gemotiveerd

“Ze werken hard en pikken zaken snel op”, merkt afdelingsleider Arno Schapendonk van Baanbrekers op. “Maar het zijn ook onervaren mensen die moeten wennen aan de regels in een cleanroom: zo weinig mogelijk praten en rondlopen. Dat houden we extra scherp in de gaten. Gelukkig zijn ze allemaal zeer gemotiveerd en volgen ze onze aanwijzingen prima op.” De eigen vaste medewerkers doen zoveel mogelijk hun werk op hun vertrouwde plek en in hun eigen tempo. “Dat is het beste voor onze mensen”, vindt meewerkend voorvrouw Kitty van Merode. “Bovendien moet ook het reguliere cleanroomwerk gewoon doorgaan. Het is fijn dat andere opdrachtgevers nu flexibel zijn en begrijpen dat we hun productie even op een wat lager pitje zetten.” Arno vult haar aan: “Alles wat we in deze coronacrisis kunnen doen, doen we graag. Ziekenhuizen zitten te springen om materialen, wij vinden het fijn om ze op deze manier te kunnen helpen. Ondertussen bewaken we het welzijn van onze mensen en zorgen we ervoor dat we hun grenzen niet voorbij gaan.”

Twee kanten

Musicalactrice Nadia Hlavaj (30) uit Tilburg was net klaar met de voorstelling Scrooge toen corona haar werk lamlegde. Ook haar kleine optredens en presentaties liggen nu allemaal stil. Via een uitzendbureau kwam ze in de cleanroom van Baanbrekers terecht. “Het mes snijdt aan twee kanten”, vertelt ze. “Ik wil mijn tijd nuttig besteden door bij te dragen aan het oplossen van de coronacrisis. Ondertussen verdien ik wat extra’s in een periode waarin mijn inkomsten wegvallen. En tijdens het werk oefen ik in mijn hoofd nog wat auditieteksten.” Het werk gaat goed, vindt Nadia. Zij en haar nieuwe collega’s waren snel op elkaar ingespeeld. “Bij elke volle kar die we wegrijden denk ik: fijn, weer stapje dichter bij het einde van de coronacrisis! Ik ben ’s avonds wel doodop.” Studente Jill van Bekhoven (20) uit Kaatsheuvel herkent dat meteen: “Ik val ’s avonds soms al om half tien in slaap. Maar wat wil je, ik werk van 7:30 tot 18 uur en doe fysiek werk dat ik niet gewend ben.”

Respect

Jill en Nadia hebben niet zo veel contact met de vaste cleanroommedewerkers van Baanbrekers. Die zitten immers op hun vaste plekken en pauzeren op andere tijdstippen. “Ik heb groot respect voor de mensen die hier vast werken, voor de manier waarop ze hier goed en gedisciplineerd functioneren. Dat vind ik mooi om mee te maken”, vertelt Jill. Nadia heeft een duidelijk advies voor alle jongelui die iets nuttigs willen doen met hun extra vrije tijd: “Wij zijn jong en kunnen hard werken. Dus vooruit, ga bellen en mailen. Er is genoeg nuttig werk te doen.”