Ingram Micro en Baanbrekers zijn een logistieke kweekvijver begonnen.. Op de foto zetten manager Caroline van der Plas van Ingram Micro en Baanbrekersdirecteur Ahmed Kansouh hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst.

Ingram Micro CLS en Baanbrekers zijn samen begonnen met een kweekvijver voor logistiek talent. Hiermee gaat de samenwerking tussen beide organisaties een nieuwe fase in. Begin juni ging deze kweekvijver bij de afdeling Receiving van start. Deze talentenpool is continu gevuld met acht personen vanuit de Participatiewet. Het doel is om deze kandidaten te laten uitstromen naar een betaalde baan. De plek die dan in de kweekvijver vrijkomt, wordt dan door een nieuw talent opgevuld.

Goed en secuur
“Tot op heden levert Baanbrekers talenten die in de warehouses van Ingram Micro CLS aan de slag zijn met eenvoudige werkzaamheden”, legt Baanbrekersdirecteur Ahmed Kansouh uit. “Denk hierbij aan opruimen, schoonmaken en het innemen en uitreiken van scanners. Met de kweekvijver verdiepen we onze samenwerking met Ingram Micro CLS. De afdeling Receiving is écht een belangrijke plek om te werken. Hier worden onze talenten mede verantwoordelijk voor de ontvangst en de verdere doorgeleiding van álle inkomende goederen. Dit moet goed en secuur gebeuren, omdat de afhandeling van de bestellingen van webwinkels zoals bol.com hier vanaf hangen.”

Handen uit de mouwen
Ingram Micro CLS – in 2018 de winnaar van de Participatieprijs van Baanbrekers – werkt al jaren nauw samen met Baanbrekers. “We zijn altijd opzoek naar mensen die graag de handen uit de mouwen willen steken”, vertelt Jaco Knetemann, Director bij Ingram Micro CLS. “Al vroeg zagen wij in dat samenwerken met Baanbrekers mooie kansen biedt om de lokale arbeidsmarkt vooruit te helpen. Als werkgever bieden we graag kansen aan mensen, die al dan niet tijdelijk niet in staat zijn om op eigen kracht een baan te vinden en te houden. Het werk in ons bedrijf is prima geschikt voor deze personen. Zeker als er begeleiding vanuit Baanbrekers aanwezig is.”

Duurzaam aan de slag
Volgens Jaco Knetemann is de kweekvijver een laagdrempelige oefenomgeving om Baanbrekerskandidaten enthousiast te maken voor het werken in de logistiek. “Het talent met wie we zo kennismaken, kan verder groeien in het logistieke werk en eventueel daarna vervolgstappen zetten. Nadat de medewerkers onder leiding van een voorman van Baanbrekers in de kweekvijver werkervaring hebben opgedaan, is het de bedoeling dat zij vanuit daar duurzaam aan de slag gaan in de logistiek. Dit kan binnen of buiten Ingram Micro CLS zijn. Zolang de Baanbrekerkandidaat maar weer structureel aan het werk kan.”

Uit de uitkering
De kweekvijver bij de afdeling Receiving zorgt ervoor dat de kandidaten van Baanbrekers uit de uitkering gaan. “Ze krijgen een arbeidscontract voor een jaar bij Stichting Fidant”, legt teamleider Werken op Locatie Said Majiti uit. “Fidant is een aan Baanbrekers gelieerde stichting met als doel re-integratie van mensen uit de doelgroep naar duurzaam betaald werk.” De Baanbrekerskandidaten gaan gewoon meedraaien met alle werkzaamheden die ook worden verricht door de mensen van Ingram Micro CLS. “Op die manier leren en ervaren zij het meeste, waardoor de kansen op het duurzaam aan de slag gaan in de logistiek toenemen. De werkzaamheden lopen erg uiteen. Van scannen en pallets verplaatsen en het uitpakken van pallets tot het administreren en opbergen van artikelen en het afvoeren van de verschillende afvalstromen.”

RKC WAALWIJK
De kandidaten die vanuit Baanbrekers starten bij Ingram Micro CLS zijn de afgelopen anderhalve maand door middel van een rondleiding en gesprekken geselecteerd en ‘klaargestoomd’ voor de kweekvijver. “Ze kennen de werkzaamheden en basisvaardigheden die nodig zijn om in dagdienst het logistieke werk verder aan te leren en uit te voeren”, gaat de teamleider verder. “Onderdeel van hun inwerkprogramma was dat de kandidaten ongeveer twee weken intern bij Baanbrekers hebben gewerkt. Ook hebben zij trainingen op het gebied van empowerment en werknemersvaardigheden gevolgd. Tijdens de voorbereidingen was er veel aandacht aan teambuilding, fitheid en de werknemersinstelling. Voor het fitheidgedeelte werkten we samen met een looptrainer van RKC WAALWIJK.”

Mooie nieuwe toekomst
Het inwerkprogramma van de eerste kandidaten zit erop. Ze gaan nu bij Ingram Micro CLS aan de slag. “Er zijn twee mogelijkheden na de kweekvijverperiode. Of de medewerker gaat aan de slag in een betaalde baan bij Ingram Micro CLS of bij een ander logistiek bedrijf. Of het Fidantcontract wordt verlengd. Dan blijft de medewerker in het team van Baanbrekers werken onder leiding van een voorman. Het ultieme doel is ook dan het vinden van een betaalde baan. Lukt dat écht niet? Dan bemiddelt Baanbrekers deze persoon naar een gesubsidieerde baan elders en verlaat de werknemer het project. We laten de kandidaten in ieder geval niet los en gaan samen voor een mooie nieuwe toekomst.”

De eerste kandidaten die een plek hebben gevonden in de logistieke kweekvijver met vertegenwoordigers van Ingram Micro en Baanbrekers.
De eerste kandidaten die een plek hebben gevonden in de logistieke kweekvijver met vertegenwoordigers van Ingram Micro en Baanbrekers.