Veel van de kleding die Twiddus inzamelt, wordt verkocht in het kringloopwarenhuis in Waalwijk.

Het gaat goed met de afdeling kledinginzameling van Twiddus, het kringloopbedrijf van Baanbrekers. “Onlangs mochten we zelfs onze negentigste medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt verwelkomen”, vertelt Pieter Springer, manager bij Baanbrekers. “En al die werkplekken zijn mogelijk gemaakt door het inzamelgedrag van de burgers in de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Dat is een groot compliment waard!”

Lokale werkgelegenheidsprojecten
Naast de negentig medewerkers zijn er bij de kledingafdeling van Twiddus nog ruim twintig personen in een werkervaringstraject vanuit de bijstand actief. “Wie zijn kleding aan ons aanbiedt maakt dus lokale werkgelegenheidsprojecten mogelijk.” De medewerkers – met en zonder beperking – die bij Twiddus werkzaam zijn, zijn uiteindelijk allen op weg naar een plekje op de reguliere arbeidsmarkt. “Op weg naar dit ultieme doel doen ze zinvolle werkervaring op, werken ze aan hun werknemersvaardigheden, stimuleren ze de kringloop en werken ze aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Veel van de kleding die Twiddus inzamelt, wordt verkocht in het kringloopwarenhuis in Waalwijk.

Veel van de kleding die Twiddus inzamelt, wordt verkocht in het kringloopwarenhuis in Waalwijk.

Inzamelcontainers
Twiddus is de kledinginzamelaar voor de drie gemeenten. “We werkten al langer voor de gemeenten Heusden en Waalwijk. Onlangs sloten we ook met Loon op Zand een samenwerkingsovereenkomst. Nu kunnen we in de hele Midden-Langstraat kleding inzamelen. Daar zijn we ontzettend blij mee!” In die Midden-Langstraat staan inmiddels zo’n dertig inzamelcontainers. “Dat zijn die opvallende blauwe bakken”, vertelt teamleider Twiddus Dick van Halewijn. “Wij zorgen ervoor dat alle containers elke werkdag worden geleegd. Overigens kunnen burgers ons ook bellen als er textiel moet worden opgehaald. We komen graag langs met onze vrachtwagen. Verder kan er textiel worden aangeboden bij onze kringloopwinkel.”

Hergebruikoplossingen
De containers van Twiddus zijn voor bruikbare kleding, huishoudelijk textiel, beddengoed en schoenen. “Maar de burgers mogen er ook hun oude boeken, speelgoed, CD’s en DVD’s in werpen. Die kunnen we dan opnemen in het assortiment van onze kringloopwinkel in Waalwijk. Alle ingezamelde spullen worden gesorteerd, uitgezocht, geprijsd en uiteindelijk verkocht in onze winkel. Natuurlijk houden we ook textiel over dat niet kan worden verkocht. Daar zoeken we duurzame hergebruikoplossingen voor. Zo worden er isolatiematerialen gemaakt van onverkoopbaar textiel. Er komt dus niets terecht op de afvalberg.”

Elke werkdag rijden vrachtwagens door de Midden-Langstraat om de grote blauwe containers te legen.

Elke werkdag rijden vrachtwagens door de Midden-Langstraat om de grote blauwe containers te legen.

Speciale voordeelacties
Door de inspanningen van de kledingophalers, -sorteerders, -prijzers en -verkopers van Twiddus komen de ingezamelde spullen in de verkoop bij de kringloopwinkel van Twiddus. “Daar bieden wij alles tegen aantrekkelijke prijzen aan voor iedereen, dus zeker ook voor mensen met een kleine portemonnee. Omdat onze prijzen al zeer scherp zijn, kunnen we geen kortingen geven. Wél hebben we regelmatig speciale voordeelacties. Die gelden voor iedereen.”

Goed doel
“Wij dienen een goed doel op lokaal niveau”, legt Pieter Springer uit. “Wie zijn of haar spullen in de blauwe containers van Twiddus werpt, stimuleert de werkgelegenheid in de eigen directe omgeving. Je zorgt er in feite voor dat je buurman of buurvrouw nieuwe stappen kan zetten op de arbeidsmarkt. Dat is niet alleen goed voor de mensen, het scheelt uiteindelijk onze gemeenten en onze burgers geld, omdat we zo werken aan het verminderen van het aantal personen dat aanspraak maakt op financiële hulp van de lokale overheid.”