Deze talenten krijgen les van 'juffrouw Demi'. Van links naar rechts: Demi, Tarek, Alaadin en Negassi.

Tarek, Negassi en Alaadin weten nu precies hoe LinkedIn werkt, waar ze naar vacatures moeten zoeken op Indeed en hoe ze een goede sollicitatiebrief kunnen maken. Dat hebben ze geleerd tijdens de cursus van ‘juffrouw Demi’. Demi Smits is in het dagelijks leven consultant bij softwarebedrijf BCT uit Sittard. Dat ze bij Baanbrekers voor de klas staat, ligt niet voor de hand. “Het is voor het eerst dat ik les geef”, vertelt ze. “En dan meteen aan zo’n leuke, maar wat taal betreft uitdagende groep. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Cursus op maat
De cursus die Demi geeft, is speciaal op maat samengesteld voor statushouders. Zes groepen kregen les van haar in de basisvaardigheden van het werken met een computer. “De cursus is het gevolg van het feit dat BCT een mooi softwarepakket voor het documentmanagement aan Baanbrekers mocht leveren. We deden mee met een aanbesteding en kwamen als BCT als beste uit de bus. Eén van de voorwaarden om te mogen leveren was dat we samen met Baanbrekers zouden nadenken over social return. BCT moest met andere woorden iets terugdoen voor de maatschappij. En dat deden we graag.”

Social return
Voor een compact IT-bedrijf is het vrij lastig om invulling te geven aan social return. “Zeker omdat wij in Limburg zitten, lag het niet voor de hand om kandidaten van Baanbrekers bij ons werkervaringskansen te bieden. Samen met Baanbrekers zochten we naar een heel andere oplossing. En die vonden we in het aanbieden van speciale cursussen voor statushouders. Vaak hebben deze personen al wat ervaring met het werken met een PC. Maar in de praktijk blijkt het toch een wereld van verschil te zijn.”

Graag willen leren
BCT en Baanbrekers stelden een korte, maar intensieve cursus samen. Hierbij is gekeken naar het startniveau van de kandidaten. “Soms moest ik uitleggen hoe een muis werkt of hoe je een hoofdletter typt, op andere momenten konden we diep ingaan op het werken met profielen op vacaturesites. De kandidaten gaven aan dat voor hen de wereld van de ICT een beetje open ging door deze cursus. Het was erg dankbaar werk om te doen. De taalbarrière leek eerst groot, maar bleek in de praktijk mee te vallen. Het is mooi om te zien dat deze statushouders graag willen leren en in het leven vooruit willen.”

Stap naar betaald werk
Jurist Tarek, scheikundige Negassi en huisschilder Alaadin zijn fans van ‘juffrouw Demi’. “Ze heeft ons goed geholpen. We weten nu veel meer van het werken met computers en met internet. We zouden erg graag nog meer van haar willen leren.” Demi heeft in totaal aan twaalf groepen statushouders lesgegeven. Allen zijn nu een stuk computervaardiger dan voorheen. “Ik hoop dat onze cursus hen een beetje helpt om de stap naar betaald werk te zetten. Het lesgeven kwam als een verrassing voor mij. En het is me meer dan honderd procent meegevallen. Het was ook voor mij een leerzame en leuke tijd.”

OPROEP:
Tarek, Negassi en Alaadin zijn op zoek naar een werkgever die hen een kans wil bieden om aan het werk te gaan. Ben of ken jij die werkgever? Neem dan contact op met Baanbrekers. Behalve Tarek, Negassi en Alaadin heeft Baanbrekers nog veel meer talenten in het bestand die staan te trappelen om aan de slag te gaan.