Acht werkzoekende talenten brachten onlangs in het kader van onze werkgelegenheidsaanpak Talent2Work een bezoek aan Lederfabriek Gebr. van Esch in Loon op Zand. Hier werden zij rondgeleid door directeur Will van Esch en medewerker Mark Ligtenberg. De acht keken hun ogen uit en kwamen er gaandeweg achter dat Van Esch in feite een dubbel leerwerkbedrijf is.

Lederfabriek Van Esch is een dubbel ‘leerwerkbedrijf’

Lederfabriek Van Esch is een dubbel ‘leerwerkbedrijf’

Vooral gemotiveerd
“Mensen die bij ons willen werken, moeten vooral gemotiveerd zijn”, vertelt directeur Will van Esch. “Als ze met leer aan de slag willen en als ze niet vies zijn van hard werken waar je af en toe vieze handen van krijgt, dan zijn ze bij ons aan het goede adres. De fijne kneepjes van het vak leren wij ze in de praktijk wel. In dit opzicht zijn we een soort leerwerkbedrijf, want we leiden onze medewerkers zelf op tot allrounders in het vak.”

Mensen die bij Lederfabriek Van Esch aan de slag willen, moeten vooral gemotiveerd zijn.

Mensen die bij Lederfabriek Van Esch aan de slag willen, moeten vooral gemotiveerd zijn.

Ruim een halve eeuw actief
Van Esch is in een ander opzicht ook een leerwerkbedrijf omdat er met leer wordt gewerkt. “Het is een écht familiebedrijf dat nu al ruim een halve eeuw actief is, en waar de meeste medewerkers het prima naar hun zin hebben”, legt Mark Ligtenberg uit. “We zijn een flexibel bedrijf dat snel kan inspelen op de vragen van onze klanten. Bij ons staat kwaliteit te allen tijde voorop. We importeren voornamelijk splitleer uit Italië. Hiermee voeren diverse bewerkingen uit. Denk hierbij aan vetten, verven, schuren, finishen, walken en prenten van het splitleder. Van het leer dat wij hebben bewerkt, worden door onze klanten onder meer riemen, klompen en tassen gemaakt.”

Lederfabriek Van Esch is een echt familiebedrijf.

Lederfabriek Van Esch is een echt familiebedrijf.

Medewerkers met een beperking
Bij Van Esch werken momenteel dertien medewerkers. “Twee medewerkers met een beperking zijn hier na hun opleiding bij MET aan de slag gegaan”, gaat Will van Esch verder. “Ook hebben we nu een stagiaire vanuit het praktijkonderwijs bij ons in de fabriek. Momenteel zoeken we naar nieuwe collega’s. Minstens één en heel misschien wel twee. Zoals gezegd moet het met de motivatie goed zitten, de rest kunnen wij de talenten wel bijbrengen.”

Lederfabriek Van Esch zoekt nieuwe collega's.

Lederfabriek Van Esch zoekt nieuwe collega’s.

Erg enthousiast
De acht talenten waren erg enthousiast om aan de slag te gaan bij Van Esch. “De Talent2Work-aanpak past goed bij ons. Wij zijn namelijk vooral van het doen. Sollicitatiebrieven en een CV zijn wat mij betreft minder belangrijk. Het gaat om een goede klik.” Na afloop van de rondleiding bekijkt Lederfabriek Gebr. van Esch samen met Baanbrekers welke talenten er het beste passen. “We hebben nu al een heel goed beeld gekregen van de mogelijkheden. Ik denk dan ook dat we er wel uit gaan komen!”

De acht talenten waren enthousiast over de rondleiding bij Lederfabriek Van Esch.

De acht talenten waren enthousiast over de rondleiding bij Lederfabriek Van Esch.