Leergierige Akrem krijgt een kans bij Kiefel Packaging Nederland

Waar mijn boterham is, dat is mijn land. Akrem Njem (20) is er duidelijk over. Nederland is zijn land en voor dat land wil hij zich inzetten. “Mijn ouders moesten in 1998 uit Syrië vluchten naar Tsjechië. Daar ben ik geboren. Toen ik negen maanden oud was, gingen we weer terug naar Syrië. Ik heb daar tot mijn achttiende gewoond. Lange tijd leek alles goed te gaan. En toen brak de oorlog uit. Weer moesten we op de vlucht slaan. Uiteindelijk vonden we in Nederland een veilige plek. Dat is nu ruim twee jaar geleden.”

Enthousiasme temperen
Akrem barst van de energie. Volgens Henk Vugts, zijn praktijkbegeleider bij Kiefel Packaging Nederland, moet hij af en toe worden afgeremd. “Akrem is leergierig en wil graag zijn handen laten wapperen. We moeten zijn enthousiasme eerder temperen dan aanwakkeren. Binnenkort start hij vanuit ons met de mbo-opleiding mechatronica. Dan gaat hij drie jaar lang werken en leren combineren. Als alles goed gaat, kan hij na deze BBL-opleiding hier bij ons als volleerd vakman aan de slag.”

Akrem barst van de energie. Hij moet af en toe worden afgeremd.
Akrem barst van de energie. Hij moet af en toe worden afgeremd.

Botanische sector
Bij Kiefel Packaging Nederland maken ze matrijzen voor de verpakkingsindustrie. “Met onze matrijzen kunnen onder invloed van warmte bekers, bakjes en potjes worden geperst uit kunststof folie. Deze producten kom je tegen in de voedselindustrie en de botanische sector.” Kiefel Packaging Nederland is ooit begonnen als stansmesmakerij voor de leerindustrie. “We zijn uitgegroeid tot een high-tech firma waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Er werken zo’n 110 medewerkers bij ons.”

Zoeken naar woorden
Hoewel hij af en toe moet zoeken naar woorden, spreekt Akrem een aardig woordje Nederlands. “Als je iets wilt, dan gaat het je ook lukken”, lacht hij. In anderhalf jaar leerde hij bij Fontys Hogeschool de Nederlandse taal. “Wat ik niet wilde, is thuis zitten en niets doen. Daarom ging ik al snel na mijn komst naar Nederland aan de slag. Eerst bij een sushirestaurant in Waalwijk. Daarna bij een restaurant in Tilburg. Ook heb ik gewerkt bij een geur- en smaakstoffenfabriek. Alles om maar aan het werk te zijn.”

Akrem en zijn praktijkbegeleider Henk bij Kiefel Packaging Nederland.
Akrem en zijn praktijkbegeleider Henk bij Kiefel Packaging Nederland.

Medische apparatuur
Via Baanbrekers kreeg Akrem de kans om bij Kiefel Packaging Nederland aan de slag te gaan. “Bij ons werkten al twee talenten vanuit Baanbrekers”, gaat Henk verder. “En dat beviel ons erg goed. We zagen de potentie in Akrem. Hij heeft een technische achtergrond die goed bij onze organisatie past. In Syrië was hij bezig met het onderhoud van medische apparatuur. Daarvoor heeft hij ook een opleiding gedaan. Deze basiskennis kan hij nu mooi gebruiken bij zijn mechatronica-opleiding.”

Krantenwijken
Hoewel zijn opleiding in september a.s. start, is Akrem al sinds maart jl. bij Kiefel Packaging Nederland te vinden. “We hebben hem de kans geboden om alvast werkervaring te laten opdoen”, gaat de praktijkbegeleider verder. “Hij draait mee op allerlei afdelingen en stelt bijna elke dag de vraag of hij nog meer kan werken. Het bijzondere is dat hij het werken bij ons combineert met het bezorgen van het dagblad. Hij staat vroeg op, bezorgt een paar krantenwijken en staat dan om acht uur bij ons op de stoep om de hele dag zijn best te doen. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen.”

Praktijkbegeleider Henk Vugts vindt het bijzonder is dat Akrem het werken bij Kiefel combineert met het bezorgen van het dagblad. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen.
Praktijkbegeleider Henk Vugts vindt het bijzonder is dat Akrem het werken bij Kiefel combineert met het bezorgen van het dagblad. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen.

Tijd en energie
Het bezorgen van kranten stopt als zijn opleiding begint. “Dat is niet te combineren”, vertelt een ambitieuze Akrem. “Ik heb dan alle tijd en energie nodig voor de combinatie van werken en leren. Ik wil heel veel leren en ik zou het liefste na mijn mbo ook nog hbo doen. Het werken hier bij Kiefel is heel erg leuk. Ik leer veel van mijn collega’s. Het zijn stuk voor stuk leuke en aardige mensen. Door hen voel ik me er helemaal bij horen.”

Leukste visjes
Henk is ook blij met Akrem. “Het is vrij lastig om technische vakmensen te werven. Dus moeten we kijken naar die vissen in de vijver die we het vak kunnen leren. We halen de leukste visjes eruit. En Akrem is een vis die ons eigenlijk in de schoot is geworpen. Hij kan bij ons zo ver komen als zijn ambitie reikt. Bij ons bedrijf zijn er veel mogelijkheden. Maar die moet je wel willen benutten. Hij leert heel veel tijdens zijn opleiding. En bij ons op de werkplek leert hij nog veel meer.”

Eigen geld
Akrem vindt het een fijn idee dat hij bij Kiefel Packaging Nederland kan groeien. “Ik begin onderaan. Eerst studeren en werken. Daarna kan ik allerlei kanten op. Misschien eerst bankwerken en later wat anders. Ik weet nog niet wat de toekomst gaat brengen. Ik weet dat ik veel ga leren en daar heb ik zin in. En ik vind het fijn dat ik de kans krijg om te laten zien wat ik kan bij Kiefel. Dat ik hiermee meteen mijn eigen geld verdien en niet meer afhankelijk ben van de hulp van Baanbrekers is uiteraard mooi meegenomen.”