Lightronics en Baanbrekers werken al 25 jaar samen.

25 jaar samenwerken. Dan mag je zeker de slingers ophangen. Dat deden Lightronics en Baanbrekers onlangs op een spreekwoordelijke manier met het ondertekenen van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Hiermee wordt het mogelijk dat dertien medewerkers van Baanbrekers aan de slag gaan op locatie bij de innovatieve verlichtingsproducent in Waalwijk. Het komt erop neer dat dertig procent van het personeelsbestand, in de assemblage, van Baanbrekers afkomstig is. Hiermee is Lightronics – ook tijdens de coronacrisis – een lichtend voorbeeld van inclusief ondernemen, waarbij iedereen kan meedoen aan werk.

Eerste stappen

Een kwart eeuw geleden werden voorzichtig de eerste stappen gezet om samen te werken. Eerst werden er alleen werkzaamheden uitbesteed. Daarna volgden, er naast het uitbesteden, ook twee individuele detacheringen. Nu is er een hele groep vanuit Baanbrekers bij Lightronics aan de slag. “Deze samenwerking is echt een mooi en bijzonder verhaal, zeker in deze moeilijke tijden”, vertelt Baanbrekersvoorzitter Ronald Bakker. “Het past ook helemaal bij de koers die we hebben.”

Vier van de talenten van Baanbrekers die het bij Lightronics enorm naar hun zin hebben. Bovenste rij: Jan Brekelmans (links) en Dewanand Loilargosain (rechts). Onderste rij: Rini van der Linde (links) en Angela Stip (rechts).

Regulier

De koers van Baanbrekers komt neer op het zo regulier als mogelijk aan de slag te helpen van mensen. “We proberen onze SW-medewerkers dus ook buiten de gebouwen van Baanbrekers te laten werken”, gaat de Baanbrekersvoorzitter verder. “Dat dit succesvol is, dat zie je hier bij Lightronics. Hier is sprake van een zogenoemd mixed-peopleconcept, waarbij talenten vanuit de Participatiewet samen met SW-medewerkers op een externe locatie aan de slag gaan. Onder aansturing en met begeleiding van projectbegeleiders en een meewerkend voorvrouw van Baanbrekers.”

Inclusiever werken

De Baanbrekersvoorzitter sprak de verwachting uit dat de Baanbrekersmedewerkers snel het gevoel krijgen dat ze Lightronics medewerkers zijn. “Ik ben er dankbaar voor dat Lightronics al zo lang aandacht heeft voor mensen voor wie het niet zo logisch is om aan de slag te zijn. Het is erg prettig om te merken dat er bedrijven zijn zoals Lightronics, waarbij het steeds inclusiever werken steeds meer normaal wordt. De talenten van mensen uit deze regio worden op een volwaardige manier ingezet. En dat is een grote beloning voor ons allen.”

Nieuwe stap

Jos Spapens, directeur van Lightronics, benadrukt dat de medewerkers van Baanbrekers zich erg goed thuis voelen bij zijn organisatie. “Laatst zag ik een medewerker met tranen in zijn ogen vertrekken. Hij wilde hier niet weg, maar het was voor zijn eigen ontwikkeling beter om een nieuwe stap te zetten. Dit geeft wel wat aan. Nu zitten er dertien mensen van Baanbrekers bij ons. Dat is nieuw, maar niet vreemd. We zijn al lang geleden begonnen met het opnemen van de talenten van Baanbrekers bij ons op de werkvloer. Jan Brekelmans en José Grootswagers waren de eersten die deze stap gezet hebben. Jan werkt nog steeds hier. En hoewel José met pensioen is, zien we hem regelmatig nog op bedrijfsfeestjes.”

Samenwerking intensiveren

In 2018 ontvouwde Lightronics plannen voor een verbouwing. “Dat was een mooi moment om de samenwerking met Baanbrekers verder te intensiveren. We hebben toen met vertegenwoordigers van Baanbrekers bekeken of er een hele groep vanuit Baanbrekers bij ons aan de slag zou kunnen gaan. Op het moment dat de verbouwing klaar was, hebben we spijkers met koppen geslagen. In november 2019 zijn we begonnen met het plaatsen van de Baanbrekerscollega’s in onze organisatie. En als snel zag je dat ze integreerden met de rest van ons personeel. Heel veelzeggend was het om te zien dat de mensen van Baanbrekers eerst apart zaten in onze kantine. Al heel snel veranderde dit en zat iedereen door elkaar heen te lunchen en met elkaar te praten. Erg mooi om dat te zien.”

Blij met Baanbrekers

De directeur van Lightronics benadrukt dat hij erg blij is met het team vanuit Baanbrekers. “Ze horen er helemaal bij, leveren goed werk af en zijn plezierig als collega’s. Als sociaal betrokken organisatie willen we graag wat terug doen voor de maatschappij. Dat kan onder meer door onze samenwerking met Baanbrekers. We willen graag laten zien dat het normaal is dat iedereen een kans krijgt om mee te doen. Dat konden we onlangs doen, toen we hoog bezoek vanuit de Europese Commissie hadden. De commissieleden hadden weinig tijd en kwamen eigenlijk alleen om een innovatief project te bekijken. Toch bleef de delegatie langer bij ons op bezoek om te horen en te zien hoe de medewerkers van Baanbrekers bij ons aan het werk zijn. Kijk, dat wil toch wel wat zeggen.”