Kringloopwarenhuis Twiddus, een bedrijfsonderdeel van Baanbrekers, gaat vanaf 1 februari a.s. het textiel inzamelen in de gemeente Loon op Zand. In Kaatsheuvel, De Moer en Loon op Zand komen speciale blauwe inzamelcontainers te staan, die elke werkdag worden geleegd. De gemeente Loon op Zand kiest heel bewust voor Twiddus omdat hiermee niet alleen de kringloop, maar ook de lokale werkgelegenheid wordt gestimuleerd. Eerder kozen de gemeenten Heusden en Waalwijk er al voor om de textielinzameling door Twiddus te laten uitvoeren. Vanaf 1 februari a.s. haalt Twiddus dus het textiel op in alle kernen van drie gemeenten die samenwerken in Baanbrekers.

Rondje maken
Elke werkdag maken de chauffeurs van Twiddus een rondje om het textiel uit deze grote blauwe inzamelcontainers naar het kringloopbedrijf in Waalwijk te transporteren. Daar wordt het uitgezocht en gereed gemaakt voor de verkoop in het kringloopwarenhuis van Twiddus aan de Zanddonkweg 14 in Waalwijk. Van textiel dat niet in de winkel verkoopbaar is, worden onder meer poetsdoeken gemaakt.

De eerste textielcontainer is geplaatst in Kaatsheuvel. Wethouder Gerard Bruijniks (rechts) werpt de eerste kleding in de container. Tegelijkertijd ontvangt hij de felicitaties van manager Pieter Springer.

De eerste textielcontainer is geplaatst in Kaatsheuvel. Wethouder Gerard Bruijniks (rechts) werpt de eerste kleding in de container. Tegelijkertijd ontvangt hij de felicitaties van manager Pieter Springer.

Steunen van kringloop, milieu en arbeidsmarkt
Met het textiel dat in de inzamelcontainers wordt geworpen, steunen de burgers niet alleen de kringloop en het milieu. Ook maken zij lokale en regionale werkgelegenheidsprojecten mogelijk. Kringloopbedrijf Twiddus is immers een onderdeel van Baanbrekers. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan onder meer bij Twiddus aan de slag. Daar leren zij de kneepjes van het winkel- en detailhandelvak. Ook kunnen zij hier allerlei herstel- en opknapwerkzaamheden verrichten. Door alle activiteiten wordt de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner en wordt de kans op het aan de slag gaan op de reguliere arbeidsmarkt groter.