Kasten. Kasten. En nog eens kasten. In allerlei soorten, maten en kleuren. Die worden geproduceerd door Somers b.v. in Waalwijk. En één van de medewerkers die deze metalen kasten produceert is de 58-jarige Achjad Mewar uit Kaatsheuvel. Deze machinebediener kreeg bij Somers letterlijk een tweede kans. “Ik heb hier al eerder gewerkt, maar door de crisis moest het bedrijf in 2010 helaas inkrimpen en kwam ik zonder werk te zitten. Uiteindelijk ben ik via Baanbrekers nu weer terug op mijn oude plek. En daar ben ik superblij mee. Het is alsof ik niet ben weggeweest.”

Metalen kasten

Somers is specialist in het maken van metalen kasten. Officieel heet het kantoor- en garderobemeubilair. “Vrijwel iedereen kent onze kasten”, vertelt personeelsfunctionaris Emilien Stork. “Je komt ze tegen bij sportscholen, in bedrijven, bij de brandweer, in de supermarkt, op scholen, in zwembaden, bij asielzoekerscentra en bij defensie. Het zijn die strakke metalen kasten waar je je persoonlijke spulletjes in kunt opbergen. Deze kasten worden bij ons vaak op klantspecificatie gemaakt. En dat doen we al sinds 1954.”

Talenten vanuit Baanbrekers
Bij Somers werken ongeveer dertig medewerkers in vaste dienst. “Een groot deel van ons personeelsbestand bestaat uit talenten die we vanuit Baanbrekers in dienst hebben genomen. Momenteel zijn er naast Achjad zes medewerkers die een Baanbrekersverleden hebben. Het gaat hierbij om statushouders die een nieuwe toekomst hebben gekregen in Nederland. Twee van hen volgen op dit moment een BBL-3 opleiding tot allround metaalbewerker. Eentje heeft in de zomer van 2018 zijn BBL-2 diploma behaald.”

Achjad hoopt tot aan zijn pensioen bij Somers te kunnen blijven werken.
Achjad hoopt tot aan zijn pensioen bij Somers te kunnen blijven werken.

Contacten met Baanbrekers
De contacten met Baanbrekers zijn volgens de personeelsfunctionaris ooit ontstaan doordat Somers op zoek was naar een schoonmaakbedrijf. “Tijdens onze zoektocht kwamen we uit bij WML Facilitair, het dochterbedrijf van Baanbrekers. Door de gesprekken die we met elkaar voerden, kwamen we er al snel achter dat Baanbrekers ons ook goed zou kunnen helpen bij het beantwoorden van onze personeelsvraag.”

Van aanpakken weten
Alles ging helemaal prima met Somers, totdat de economische crisis roet in het eten gooide. De economie kwam ook in de Langstraat op zijn spreekwoordelijke gat te liggen. “Het aantal opdrachten nam af, waardoor we helaas afscheid moesten nemen van een paar medewerkers”, licht de personeelsfunctionaris toe. “Ook Achjad had de pech om hierbij te zitten.” Uiteindelijk kwam Achjad bij Baanbrekers terecht. Hier liet hij meteen merken van aanpakken te weten.

Handen laten wapperen
“Stil zitten is niks voor mij”, vertelt de enthousiaste machinebediener. “Ik wil mijn handen laten wapperen. En al vrij snel kon ik via Baanbrekers bij een metaalbedrijf hier in de regio aan de slag. Dat was toen maar tijdelijk. Toen die klus ophield, ben is door Baanbrekers aan werk geholpen bij de groenploeg van WML Facilitair in Kaatsheuvel. Hoewel ik écht mijn best heb gedaan, bleek dat werk niet echt bij mij te passen. Een half jaar lang was ik druk in de weer met schoffelen, snoeien en harken. Dit was uiteindelijk de opstap die mij helemaal uit de uitkering heeft geholpen. Samen met Baanbrekers ben ik tijdens het werken bij WML Facilitair verder gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden. Ik kaartte aan dat ik het heel erg leuk zou vinden om bij mijn oude werkgever te gaan werken. Er bleken namelijk contacten te liggen. En van het een kwam het ander.”

Achjad is weer terug waar hij ooit heeft gewerkt. En daar is hij ontzettend blij over.
Achjad is weer terug waar hij ooit heeft gewerkt. En daar is hij ontzettend blij over.

Sfeer in de organisatie
“Na de crisis kregen we het weer flink druk en zochten we naar nieuwe mensen”, gaat Emilien Stork verder. Toen Achjad opnieuw aan ons werd voorgesteld, wisten we natuurlijk wat voor kwaliteiten hij had. Hij is immers jarenlang bij ons in dienst geweest en we moesten noodgedwongen afscheid nemen. Gesprekken tussen ons en Baanbrekers leidden tot een korte proefplaatsing van twee weken. Daarna hebben we onze ‘nieuwe’ medewerker een contract aangeboden. Achjad is een leuke en gezellige collega, die sfeer in de organisatie brengt. Hij is altijd vrolijk en opgeruimd en op allerlei terreinen inzetbaar.”

Italiaanse techneuten
Het liefste werkt Achjad bij de robot. “Dit apparaat is tegelijkertijd met mij bij Somers binnengekomen”, vertelt hij lachend. “En we kunnen goed met elkaar opschieten. Ik moest laatst echt afkicken toen de robot een week lang niet gebruikt kon worden. Er werden toen door Italiaanse techneuten aanpassingen gedaan, waardoor de robot even stil kwam te staan. Nou, ik heb ‘m toen echt gemist hoor. Gelukkig zijn hier altijd nog veel meer andere leuke en afwisselende werkzaamheden uit te voeren. Dus vervelen, dat hoef ik me hier niet.”

Hypermoderne poederstraat
Hoewel Achjad acht jaar geleden nog bij Somers werkte en nu ongeveer hetzelfde werk doet, is er volgens hem wel een en ander veranderd. “De indeling van de fabriek is anders en er zijn veel meer slimme machines bijgekomen. We werken nu met robots en hebben een hypermoderne poederstraat waar de kasten in kleur worden gespoten. Ik vond het erg fijn dat ik nauwelijks ingewerkt hoefde te worden. Al heel snel voelde ik me als een vis in het water. Wat ik erg leuk vind, is dat ik nog steeds veel collega’s van toen heb. Het is een trouwe club hier. Wie eenmaal binnen zit, gaat niet gauw meer weg. En dat voelt prettig. Ook ik hoop hier tot aan mijn pensioen te kunnen werken.”

Bij Somers draait alles om kasten, kasten en nog eens kasten.
Bij Somers draait alles om kasten, kasten en nog eens kasten.