Mega-operatie in een uitzonderlijke tijd: productie van IC-spuiten bij Baanbrekers.

Zeven grote vrachtwagens volgepakt met 224 pallets met spuiten voor de strijd tegen het coronavirus op de intensive careafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Dat is de hoeveelheid die in een recordtempo is verpakt in de cleanroom van Baanbrekers. “Een mega-operatie waar je u tegen zegt, die binnen enkele dagen nadat we de vraag stelden is opgestart”, verklaart Jacqueline Wijsman, productmanager van opdrachtgever AddedPharma en stuwende kracht achter de IC-spuitenklus. “We hebben in ruim zes weken de hoeveelheid geproduceerd waar we normaal een jaar de tijd voor hebben”, vult Jos Oude Egberink, manager van het Werkbedrijf van Baanbrekers aan. “We mogen dus met recht trots zijn.”

Uitzonderlijke tijd

Om de verhoogde IC-spuitenproductie mogelijk te maken, schroefden andere opdrachtgevers tijdelijk hun productie terug. “Het is natuurlijk ook een uitzonderlijke tijd”, gaat Jos verder. “Met elkaar zijn we bezig om de coronacrisis het hoofd te bieden. We waarderen het dan ook zeer dat onze opdrachtgevers deze spoedklus mede mogelijk hebben gemaakt. In totaal hebben we zo’n 700.000 spuiten verpakt. Nu zijn we bezig met het afschalen van de productie en het verpakken van de laatste spuiten, zodat er een soort van noodvoorraad voor de komende maanden is aangelegd. Een voorraad waarvan iedereen hoopt dat-ie niet nodig zal zijn.”

Hulptroepen

De medewerkers van Baanbrekers werkten bij de spuitenopdracht zij aan zij met hulptroepen. “Er zijn studenten en andere tijdelijke krachten ingeschakeld om ons bij te staan”, gaat Jos verder. “Er is echt onder hoogspanning gewerkt.” Jacqueline vult aan: “De spuiten zijn na sterilisatie versneld gebruikt op de IC’s voor de coronapatiënten. Door de afvlakking van de piek konden we met onze productie de vraag bijhouden. Gelukkig is de piek nu afgevlakt en zijn er steeds minder coronapatiënten in de ziekenhuizen, waardoor onze IC-spuiten minder hard nodig zijn.”

Unieke samenwerking

Het was volgens de productmanager van AddedPharma een unieke samenwerking. “Iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen om dit urgente product zo snel mogelijk op de intensive careafdelingen te krijgen. Het is mooi om te zien waartoe we samen in staat zijn geweest. De start bij Baanbrekers ging vliegensvlug en ook de samenwerking was erg prettig. Het was een flinke klus in een unieke tijd. Dit vergeten we nooit meer, zeker niet omdat de coronacrisis zo ontzettend ingrijpend is.”