In de cleanroom van Baanbrekers maken we onder meer anesthesiesets en operatiekamerdoeken.

Terwijl de rest van Nederland nog in spanning is over de uitslagen van de examens, kan Baanbrekers melden dat haar cleanroom onlangs een nieuw kwaliteitsdiploma heeft behaald. Certificeringsorganisatie Dekra beoordeelde de manier van werken en verantwoorden van deze bijzondere productieruimte, waar Baanbrekers onder meer anesthesiesets en operatiekamerdoeken produceert. Voor dit nieuwe kwaliteitsexamen slaagde Baanbrekers met glans.

Hoge eisen
“Het samenstellen en in- en ompakken van medische hulpmiddelen, elektronische onderdelen en farmaceutische producten stelt hoge eisen aan onze werkomstandigheden, aan onze werkruimten en aan onze medewerkers”, vertelt Pieter Springer, manager van het werkbedrijf van Baanbrekers. “We werken daarom met vaste werkwijzen en methoden. Ook investeren we flink in de opleiding van onze medewerkers. Ten slotte laten we alles regelmatig onafhankelijk beoordelen door Dekra. Dat is één van de verplichtingen als je cleanroomwerkzaamheden uitvoert. Op die manier weten opdrachtgevers dat ze met een gerust hart hun stof- en kiemgevoelige werkzaamheden aan ons kunnen overlaten.”

Baanbrekers is trots op het nieuwe kwaliteitsdiploma voor haar cleanroom.

Baanbrekers is trots op het nieuwe kwaliteitsdiploma voor haar cleanroom.

Geconditioneerde omstandigheden
Bij de cleanroom van Baanbrekers staan gladde wanden, harde vloeren, een perfecte luchtbehandeling (vochtigheid, temperatuur en samenstelling), strenge procedures en gedisciplineerde en opgeleide medewerkers borg voor een uitstekende en ultraschone behandeling van producten van opdrachtgevers. “Onze cleanroom voldoet aan ISO-klasse 7. Dit houdt in dat er per kubieke voet niet meer dan 10.000 stofdeeltjes van 0,5 micrometer aanwezig zijn. Vertaald naar kubieke meters komt dit neer op 352.000 stofdeeltjes van 0,5 micrometer per kubieke meter.”

 

In de cleanroom van Baanbrekers maken we onder meer anesthesiesets en operatiekamerdoeken.

In de cleanroom van Baanbrekers maken we onder meer anesthesiesets en operatiekamerdoeken.

Meest strenge norm
Erg belangrijk is uiteraard het cleanroommanagement. Speciale procedures en werkbeschrijvingen, hygiënische maatregelen, schoonmaakprogramma’s, gescheiden goederen- en personensluizen en een overdruk in de werkruimte verkleinen het risico van eventuele besmetting met stof of kiemen. Continu wordt door interne controleurs, door opdrachtgevers en door Dekra gemeten of de ruimte nog steeds aan de eisen voldoet. “Onze cleanroom voldoet nu aan EN ISO 13485:2012, dat is de meest actuele en strenge norm op het gebied van cleanroomwerkzaamheden. Natuurlijk zijn we beretrots op het feit dat we met glans zijn geslaagd. Dat is een compliment waard aan onze medewerkers, onze organisatie en aan onze opdrachtgevers.”