Okubay enthousiaste medewerker bij SIG Interland Techniek

Okubay Goitom kijkt even verrast op als hij op de foto gaat. Maar al snel verschijnt zijn aanstekelijke lach en poseert hij graag op zijn werkplek: de assemblagehal van SIG Interland Techniek in Waalwijk, een onderdeel van SIG Air Handling. Okubay is een statushouder uit Eritrea en heeft via Baanbrekers een vaste baan gevonden bij SIG Air Handling.

SIG Air Handling is nationaal en internationaal een toonaangevende specialist op het gebied van luchttechniek en klimaatbeheersing. Binnen de totale SIG groep zijn ruim 10.000 mensen werkzaam, verdeeld over een kleine 700 vestigingen in Europa en het Midden-Oosten. In de vestiging in Waalwijk heeft Okubay Goitom zijn plek gevonden. Hij ontvluchtte zijn vaderland Eritrea vanwege het onderdrukkende regime en bouwt nu in Waalwijk aan een nieuw leven, samen met zijn vrouw en drie kinderen.

Enthousiast

“We kenden Baanbrekers al van een paar klussen die we hadden uitbesteed”, vertelt technisch adviseur Patrick van Sambeek van SIG Air Handling. “Toen we een jaar geleden een extra kracht zochten voor de productie, dachten we: wie weet kan Baanbrekers ons helpen, laten we dat eens proberen. Na enkele sollicitatierondes viel de keuze op Okubay. Een erg enthousiaste kerel, dat viel meteen op. Bovendien was hij in Eritrea loodgieter, dus wisten we dat hij technisch is ingesteld.” Okubay begon met eenvoudig zaagwerk en groeide al snel door naar complexer werk. Nu houdt hij zich vooral bezig met het assembleren van buitenluchtroosters en dakkappen die het regeninslagvrij aanzuigen van buitenlucht in een luchtbehandelingsinstallatie mogelijk maken. “Op beide onderdelen functioneert hij voor de volle honderd procent. Hij is een gewaardeerd onderdeel in een ploeg van vier medewerkers”, benadrukt Patrick.

Visueel

Okubay leert Nederlands en de vaktermen kent hij inmiddels goed. Toch is taal nog steeds wel een barrière die heel langzaam kleiner wordt. Dingen uitleggen viel zeker in het begin niet mee. Patrick daarover: “In overleg met Baanbrekers besloten we de uitleg visueel te maken. Gewoon even laten zien wat we bedoelen, of een duidelijk voorbeeldje maken. Dat werkte meteen goed. Zo blijven we scherp op manieren om hem vooruit te helpen. En hij pikt het snel op.”

Drempeltje

“Zijn enthousiasme is echt aanstekelijk”, vervolgt Patrick. “Okubay is een fijne en leergierige collega met een positieve uitstraling. Hij fietst elke dag lachend naar zijn werk, begint altijd vroeg en werkt hard. Ja, misschien moesten wij best even een drempeltje over om onze eerste statushouder in dienst te nemen. Maar we hebben er geen moment spijt van gehad.” Heeft SIG Air Handling plaats voor meer talenten van Baanbrekers? “De komende jaren willen we onze productie op deze locatie graag verhogen. Mocht dat lukken, dan doen we zeker weer een beroep op de talenten van Baanbrekers.”