Oranjefan Salim werkt bij Tuesday.

Elke dag een fietstochtje van ruim twintig kilometer om op je werk te komen. En dat in weer en wind. Het kan dan niet anders dan dat het werk heel leuk is en dat er sprake is van een erg gemotiveerde medewerker. “Dat kun je wel stellen”, vertelt Toine Ooms, directeur van Tuesday Multimedia, een ontwerp- en internetbureau in ’s-Hertogenbosch. “We zijn erg blij met onze collega Salim. Een enthousiaste medewerker met een bijzonder levensverhaal die fluitend naar zijn werk komt.”

Dennis Bergkamp
De wieg van Salim al Hejeh (32) stond in Damascus. Vanwege de oorlog in Syrië sloeg hij met zijn familie op de vlucht. Salim, die door de vlucht gescheiden raakte van zijn vrouw, kwam eerst in Egypte terecht. De ICT-trainer uit Syrië ging daar aan de slag als bakker. “Omdat het regime veranderde en ik als vluchteling de kans liep om naar de gevangenis te moeten, moest ik verder vluchten”, vertelt hij. Het werd eerst Jemen, maar daar brak een burgeroorlog uit. Daarna werd het Turkije. Op zijn vlucht nam hij niet veel spullen mee. In zijn tas zat wel een T-shirt van het Nederlands Elftal. “Ik ben al fan van Oranje sinds het WK van 1998, toen Dennis Bergkamp die geweldige goal tegen Argentinië maakte. Van mijn vrienden kreeg ik later in Syrië een origineel voetbalshirt.”

Staatsgreep
Salim werkte in Jemen en Turkije ook, ondanks het feit dat hij nog op de vlucht was. “Eerst werkte ik bij een handelsfirma, later als IT-trainer bij de Verenigde Naties. Ik wilde erg graag mijn steentje bijdragen.” In Turkije maakte hij nog net de staatsgreep tegen Erdogan mee. “Toen was het nog spannend of mijn papieren voor Nederland zouden kunnen worden afgegeven. Ik wilde namelijk heel graag worden herenigd met mijn vrouw. En die was naar Nederland gevlucht.” Uiteindelijk kwam alles goed en konden Salim en zijn vrouw een huis betrekken in Waalwijk. Maar stilzitten dat was er niet bij. “Ik wilde werken en niet voor de televisie hangen, mezelf vervelen en af en toe naar school voor de Nederlandse les. Dat vertelde ik ook bij Baanbrekers.”

Jeroen Bosch
Toine, de directeur van het Bossche IT-bedrijf, was ongeveer op hetzelfde moment op een bijzondere manier met Baanbrekers ik contact gekomen. “Wij hebben de website gebouwd voor het Jeroen Boschjaar. Hierop stonden allerlei evenementen die in de stad en de regio werden gehouden. Op een gegeven moment lazen we een tweet over zo’n evenement in de gemeente Heusden. De twitteraar was Jan Hamming, de toenmalige burgemeester van Heusden. We bekeken zijn tijdlijn en zagen berichten over Syrische vluchtelingen en Baanbrekers. Ik heb toen contact met Baanbrekers opgenomen.”

Onmisbaar
“We waren op zoek naar nieuwe mensen en vinden daarnaast dat je als werkgever ook verantwoordelijkheden hebt. We vinden het belangrijk dat mensen zoals Salim meedoen in de maatschappij. Baanbrekers stelde toen Salim aan ons voor. En er was meteen een klik. Salim heeft een goede basis op het gebied van ICT. Daarom kon hij meteen als stagiair bij ons aan de slag. Op die manier deed hij nieuwe werkervaring op en konden we kijken hoe de samenwerking zou bevallen. Na een paar maanden hebben we er een contract van gemaakt. En onlangs is dat contract met een jaar verlengd. Salim is voor Tuesday onmisbaar geworden. En dat geldt volgens mij ook andersom. We hebben het getroffen met elkaar.”

Continu bijleren
Salim is bij Tuesday aan het werk als front-end-ontwikkelaar. “Ik hou me bezig met de technische kant van de voorkant van websites en applicaties. Ik moet ervoor zorgen dat bezoekers een website als prettig en logisch ervaren. Het is heel leuk werk en elke dag leer ik nog nieuwe dingen bij.” Juist die leergierigheid is volgens Toine te prijzen. “Natuurlijk is er niveauverschil op het gebied van IT-opleidingen tussen het Midden-Oosten en Nederland. Maar Salim is zo gretig met leren dat hij die achterstand inmiddels heeft ingelopen. Sowieso gaan de ontwikkelingen in onze branche razendsnel, dus moeten we allemaal continu bijleren en bijblijven.”

Nieuw personeel
Werkgevers doen er volgens de Bossche ondernemer verstandig aan om verder te kijken, als het gaat om nieuw personeel. “Veel bedrijven zoeken nieuwe mensen, daarom is het slim om het contact met een club als Baanbrekers aan te gaan. Bij deze organisaties zitten kandidaten die – met wat bij- of omscholing en wat opfrissing van hun werkervaring – een heel nuttige bijdrage kunnen leveren aan jouw bedrijf.”

Bossche bollen
Salim is volgens Toine helemaal op zijn plek bij Tuesday. “Wij maken door Salim kennis met een andere cultuur en niet te vergeten met heel lekker eten uit het Midden-Oosten. Ondertussen is hij écht één van ons. Als er een feestje is, trakteert hij op Bossche bollen, hij komt met de fiets naar zijn werk en is gek van het Nederlandse voetbal. Met zijn Nederlands gaat het elke dag beter. Samen met zijn vrouw – die overigens Big Data studeert aan de Universiteit van Tilburg – en zijn zoontje komt hij er wel. Het is een échte doorzetter, die niet bij de pakken gaat neerzitten.”