Lightronics-ploeg van Baanbrekers werkt verder in de voormalige wasserij.

De knop omzetten en werken aan een oplossing. Het klinkt vaak makkelijker dan het is. Toch lukte het de Baanbrekersploeg die bij Lightronics werkt. Slechts een week na de verwoestende brand in het bedrijfspand van Lightronics ging deze ploeg aan de slag in onze omgebouwde oude wasserij. Tegen een bijzonder decor van opzij geschoven wasmachines haalt de ploeg zonder problemen dezelfde productie als bij Lightronics.

De brand in de nacht van 22 op 23 september jl. was een indrukwekkende gebeurtenis voor iedereen bij Lightronics. Ook voor de gedetacheerde medewerkers van Baanbrekers. “We schrokken ervan. Het was niet te bevatten”, vertelt voorvrouw Mirella van Os. Directeur Jos Spapens sprak kort na de brand alle medewerkers toe. “Dan krijg je wel een brok in je keel”, vindt Mirella. “Sommige medewerkers gaan nog steeds af en toe kijken, dat helpt hen bij het verwerken van deze ervaring.” Mirella en projectbegeleider Joep Krijnen riepen daags na de brand hun ploeg bij elkaar. Om ze te informeren en om met elkaar te praten. In de eerste dagen na de brand kregen ze ook hulp van planner Wim Werten. Hij zorgde voor tijdelijk werk bij Verpakken.

Flinke klus
Tijdens een overleg met onze directeur Ad van Oudheusden ontstond het idee voor de oude wasserij als tijdelijke werkruimte. Die was immers gesloten op 31 augustus jl. Samen met preventiemedewerker Anita van de Staak ging Mirella eens kijken. De hal bleek ruimschoots groot genoeg, maar er moest wel veel gebeuren. Machines eruit, apparaten aan de kant, aansluitingen verwijderen, flink schoonmaken en dan werktafels en bureaustoelen erin. Een klus van twee dagen die Mirella en de medewerkers Tuncay Ozkan en Marijn Wagemakers voor hun rekening namen. “We hebben gevlogen”, lacht Mirella. “We wilden met onze eigen mensen zo snel mogelijk weer aan de slag met ons vertrouwde werk. Een deel van de wasserijmachines is verkocht. Hopelijk zijn ze snel weg, dan kunnen we de hal nog beter voor onszelf inrichten.”

Een jaar
Een meevaller is de redelijke akoestiek in de hal. Daardoor ervaren de medewerkers niet meer geluidsprikkels dan op hun rustige werkplek bij Lightronics. “Na een kleine week werken bij Verpakken kon onze hele ploeg van dertien medewerkers aan de slag in de wasserij”, vertelt Mirella. “Drie ervan zijn al weer terug naar een werkplek binnen Lightronics. Dus werken we hier in de wasserij nu met maximaal tien medewerkers. Tot wanneer? Lightronics verwacht over een jaar klaar te zijn met de herbouw. Ondertussen loopt het werk gewoon prima hier. Ik ben supertrots op deze ploeg. Ze doen het toch maar in deze omstandigheden. Het lijkt wel of de onderlinge band nog sterker wordt nu we samen deze situatie oplossen.”

Graag terug
Medewerker Jeroen Tolboom is het helemaal eens met Mirella. Met een opgeruimd humeur doet hij zijn werk aan een ruime werktafel. Enkele reusachtige wasmachines, in een groep bijeen geschoven, kijken over zijn schouder mee. Jeroen maakte een klein jaar geleden de overstap van Baanbrekers naar Lightronics. Dat hij nu tijdelijk weer binnen de Baanbrekersmuren werkt, vindt hij niet erg. “Door de brand kan het nu even niet anders. Maar we willen wel allemaal graag terug”, legt hij uit. “We missen veel collega’s die we dagelijks zien. En we horen dat Lightronics ons mist. Dat is toch fijn om te merken.”