Dennis Leijtens is finalist voor de Toop 2019-verkiezing.

Dennis Leijtens, medewerker van Baanbrekers, is de finalist voor de regio Zuid voor de Topperverkiezing van SBCM, het Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds voor de sociale werkgelegenheid. Met deze verkiezing wordt benadrukt dat ontwikkeling nodig is om duurzaam het aan het werk te gaan en te blijven. SBCM wil met deze jaarlijkse verkiezing laten zien dat medewerkers meer kunnen dan ze denken of dan hun omgeving van hen verwacht. Verder wil SBCM uitstralen dat het ook gewoon leuk is om jezelf te ontwikkelen.

Wanneer is iemand een topper?
SBCM heeft een lijstje gemaakt met punten waaraan een topper moet voldoen. Sowieso moet het een SW- of Participatiewetmedewerker zijn. Verder is het iemand die al een tijd bezig is om nieuwe dingen te leren. Dat kan op het werk, naast het werk, of in een training. Een topper doet erg zijn best om zoveel mogelijk te leren. Ook is het zo dat een topper mooie resultaten heeft bereikt. Je ziet dat deze collega nu meer kan dan eerst. En als laatste is een topper een voorbeeld voor collega’s op het werk. Hij of zij laat zien wat je kunt bereiken als je er je best voor doet.

Stapje voor stapje
Dennis is een goed voorbeeld van een medewerker die aan zijn eigen ontwikkeling heeft gewerkt en in beweging is gekomen. Negentien jaar geleden ging hij bij Baanbrekers aan de slag. Eerst op de metaalafdeling, maar dat bleek niet zo’n succes. Stapje voor stapje werkte hij zich op bij onze organisatie. Uiteindelijk werd hij meewerkend voorman bij Verpakken. “Maar ik wilde nog verder”, vertelt Dennis trots. “Ik wilde wel eens kijken wat er buiten Baanbrekers te koop was. Vandaar dat ik afgelopen november aan de slag ben gegaan als conciërge bij twee basisscholen. En dat bevalt me enorm goed.”

Leuke mensen
Op de twee scholen verricht Dennis hand- en spandiensten voor de juffen en meesters. “Op die manier kunnen zij beter hun werk doen. Het werk op de scholen past erg goed bij mij. Hoewel ik in het begin een beetje aanhikte tegen te verlaten van Baanbrekers, is het buiten echt niet eng. Daar werken ook leuke mensen. Je bent zo gewend. Mijn collega’s van Baanbrekers hoef ik trouwens niet te missen. Ik werk hier nog een paar uur als voorman. Dus dat contact is gebleven.”

Je kunt meer dan dat je denkt
De topper van regio Zuid kan iedereen aanbevelen om te kijken wat je allemaal kunt. “Je kunt echt veel meer dan dat je zelf denkt. Ik wist ook niet dat ik als conciërge zou kunnen werken. Nu wel. En ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om op detacheringsbasis buiten aan de slag te gaan. Ik kan nu ook buiten laten zien wat ik allemaal in mijn mars heb.”

Grote taart
Dennis werd donderdag 6 juni jl. met een grote taart verrast door SBCM. “Toen vertelden ze mij dat ik de finalist van de regio Zuid ben voor de Topperverkiezing. Natuurlijk vind ik dat leuk. Maar eigenlijk hecht ik niet zoveel waarde aan deze prijs. Ik wil gewoon goed mijn werk kunnen doen, zodat iedereen tevreden is. Daar gaat het om. Toch?”

Sterk aan het werk
Samen met de finalisten van de andere regio’s is Dennis aanwezig tijdens het landelijke festival Sterk aan het werk van SBCM. Dit wordt op dinsdag 10 september a.s. gehouden in Utrecht. Dan wordt ook de uiteindelijke prijswinnaar bekendgemaakt.