Frits van den Besselaar (links) en André Doedeijns (rechts) werken goed samen bij Ruitersbos.

Een simpel berichtje op LinkedIn. Dat zorgde uiteindelijk voor de klik tussen een talent van zestig plus en een werkgever. Dit berichtje werd geplaatst door werkmakelaar Irma Klomp van Baanbrekers. “Het was een korte oproep in mijn netwerk of er iemand een plekje had voor een gedreven manager die weer graag aan de slag wilde. Al snel kreeg ik een positieve reactie.”

Kennis en ervaring
Die positieve reactie kwam van Frits van den Besselaar, facilitair manager bij woonzorginstelling Ruitersbos in Breda. “We waren op zoek naar een nieuwe coördinator facilitaire zaken. Toen zag ik het berichtje voorbijkomen. En ik dacht meteen ‘die man zou met zijn kennis en ervaring hier wel eens van pas kunnen komen’.” De man in kwestie was zestigplusser André Doedeijns, een teamleider, projectleider, docent en manager met een CV waar je u tegen zegt. Door allerlei reorganisaties was hij bij zijn vorige werkgever – KPN – door pure pech na een dienstverband van 37 jaar buiten de boot gevallen.

Veranderingsproces in Haarsteeg
“Ik heb eerst een tijd in de WW gezeten”, vertelt André. “Maar het bleek helaas heel moeilijk om op mijn leeftijd aan een baan te komen. Uiteindelijk kwam ik bij Baanbrekers terecht en hier werd er meteen werk gemaakt van mijn toekomst. Mijn eerste stappen richting die nieuwe toekomst maakte ik als projectleider veranderingsproces bij voetbalvereniging Haarsteeg. Dit was een tijdelijke klus voor één jaar. Een betaalde baan waar ik zo’n twintig uur per week mijn tanden in kon zetten. Helaas kwam ik er niet door uit de uitkering. Het oproepje op LinkedIn leidde ertoe dat ik Frits leerde kennen. Ik mocht op de koffie komen en uiteindelijk meedoen aan de sollicitatieprocedure.”

Kop en schouders
“Wij kijken bij Ruitersbos niet naar leeftijd”, gaat Frits verder. “Dat zou ook gek zijn, gezien het feit dat wij er juist zijn voor mensen op leeftijd die zorg nodig hebben. Bij ons gaat het om kwaliteit. En met die kwaliteit zit het bij André meer dan goed. Tijdens de sollicitatiegesprekken stak hij er met kop en schouders bovenuit. Dat zorgde ervoor dat wij hem een contract hebben aangeboden. André werkt nu vier dagen in de week bij ons. Eén dag in de week is hij oppasopa voor zijn kleinkinderen.”

Kinderen moesten zich aanpassen
Door zijn nieuwe werk moesten de kinderen van André zich ook aanpassen. “Omdat ik vier dagen in Breda ging werken is mijn opadag verzet. Eigenlijk wilde ik op maandag vrij zijn, maar dat bleek niet goed te passen met het werk bij Ruitersbos. Daarom hebben we afgesproken dat vrijdag voortaan mijn vrije dag is.”

Van voeding tot schrobmachines
Bij Ruiterbos zorgt André samen met Frits voor de aansturing van de afdeling facilitaire zaken. “Bij Ruitersbos hebben we 125 intramurale klanten”, vertelt Frits. “Daarnaast bieden we thuiszorg aan. We zijn een logeeradres, verpleeghuis en woonvoorziening voor ouderen. In totaal werken we hier met zo’n 175 mensen, de vrijwilligers niet meegerekend. Hiervan zijn ongeveer 45 personen actief binnen de facilitaire dienst. Wij bieden een breed pakket aan dienstverlening. Denk hierbij aan de technische dienst, de keuken, het restaurant en de huishoudelijke dienst. Maar we doen ook de inkoop van allerlei zaken. Bij ons is facilitair een erg breed begrip. Dat gaat van voeding tot schrobmachines. En van kopieerpapier tot aangepaste bedden.”

Hecht en flexibel team
Om alles in goede banen te leiden is een goede samenwerking tussen de facilitair manager en de facilitair coördinator enorm belangrijk. “Samen met alle facilitaire medewerkers vormen we een hecht en flexibel team”, gaat André verder. “We zijn goed op elkaar ingespeeld, helpen elkaar en weten altijd tot goede oplossingen te komen. Ik voel me hier erg thuis en ben enorm blij dat ik weer mijn steentje mag bijdragen aan de maatschappij. Ja, ik ben er in salaris op achteruit gegaan in vergelijking met mijn vorige banen. Maar het is enorm prettig om weer je eigen geld te verdienen en om niet meer afhankelijk te zijn van Baanbrekers.” Facilitair manager Frits is ook erg blij. “We wilden een goede coördinator en die hebben we gevonden. Het is mooi om te merken dat André hier op zijn plek zit. We zijn erg tevreden met hem.”

Club om trots op te zijn
Hoewel André bij Ruitersbos aan de slag ging, wilde dat niet zeggen dat hij zijn klus bij voetbalvereniging Haarsteeg uit het oog verloor. “Een veranderingsproces is een klus die langer duurt. Vandaar dat ik op vrijwillige basis mijn werk bij Haarsteeg voor acht uur in de week heb voortgezet. Ik houd niet van half werk en wilde graag bijdragen aan een hechtere en meer positieve verenigingsstructuur met meer betrokkenheid van alle leden binnen de vereniging. Inmiddels is deze klus afgerond en staat er weer een club om trots op te zijn. En ja ik ben er ook trots op dat ik heb mogen meewerken aan dit bijzondere veranderingsproces. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat mijn persoonlijke veranderingsproces is begonnen bij Haarsteeg.”