De Baanbrekers-ploeg werkzaam bij Tempo-Team Performance Management op de locatie bij PostNL in Waalwijk is tot nu toe een succes. Samen met de vaste medewerkers vormen de talenten van Baanbrekers de voorlaatste schakel in het bestelproces van het grote webwarenhuis van Bol.com. Die samenwerking loopt zo goed, dat kort geleden twee kandidaten een contract kregen: de statushouders Tesfamichael Okbagergios Abrha (39) uit Eritrea en Sabah Aldurmiz (29) uit Irak.

Binnen het enorme pand van Bol.com aan de rand van Waalwijk heeft PostNL een eigen afdeling. Daar gebeurt het belangrijke sorteerwerk voordat de bestellingen naar de pakketbezorgers gaan. In opdracht van PostNL wordt deze afdeling gerund door Tempo Team Performance Management (TTPM), een gespecialiseerde tak van het bekende uitzendbureau. Daar werkt een ploeg van Baanbrekers, met talenten uit de Participatiewet en de Sociale Werkvoorziening (SW). De twee toppers Tesfamichael (links op de foto) en Sabah (rechts) werken er sinds maart en stromen nu door vanuit de Participatiewet naar een contract van zes maanden voor 32 uur per week bij TTPM. Ze komen dus helemaal uit de uitkering.

Laboratorium
Samen met hun collega’s zijn Sabah en Tesfamichael dagelijks druk met sorteren. “En sinds kort ook met containers chippen. Dat doen we met een nieuw elektronisch systeem tegen container-diefstal”, vertelt Sabah tijdens de koffiepauze. En hij vervolgt: “Toen ik hier begon afgelopen voorjaar, had ik enkele weken nodig om het werk te leren. Sinds ik het goed ken, is het een stuk leuker om te doen.” Voordat Sabah drie jaar geleden naar Nederland kwam, werkte hij in Irak in het laboratorium van een ziekenhuis. Dat werk zou hij ook in Nederland graag willen doen. “Maar daarvoor vind ik de taal nog te moeilijk. Ik ga mijn best doen om nog meer en beter Nederlands te leren. Tesfamichael en ik spreken tegen elkaar al zoveel mogelijk Nederlands.”

Heftruck
Collega Tesfamichael is het met Sabah eens. “Ja, taal is belangrijk”, bevestigt hij. Net als Sabah is hij nu ongeveer drie jaar in Nederland en dat was niet alleen voor hem een goede stap: “Nederland is een goed land voor mijn kinderen. Die hebben hier een fijn leven en dat is belangrijk voor mij.” Voordat hij naar Nederland kwam, woonde Tesfamichael een tijd in Italië en werkte daar in de logistiek. “Daardoor hoefde ik niet te wennen aan het werk hier bij TTPM, ik was er snel in thuis. Soms is het werk wel wat zwaar, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Wat ik over vijf jaar doe? Oei, dat is een lange tijd. Heftruckchauffeur vind ik mooi werk. Het certificaat heftruck rijden heb ik al gehaald.”

Collegiaal
Projectmanager Marion Dirckx van TTPM vindt het logisch dat Sabah en Tesfamichael een contract kregen, na zes maanden detachering door Baanbrekers. “In die periode hebben wij ze ervaren als harde werkers die erg loyaal en collegiaal zijn. Ze zijn altijd op tijd en zetten zich moeiteloos extra in als dat nodig is”, legt ze uit. Marion noemt ook teamleider Hanifa Dzinic (op de foto in het midden). Zij is verantwoordelijk voor de goede en juiste coaching en begeleiding van de medewerkers. “Hanifa biedt een luisterend oor, maar spreekt medewerkers ook aan op dingen die beter kunnen. Op de werkvloer én daarbuiten. Zoals op tijd komen en op tijd afmelden als je niet kunt werken. Kortom, het helpen verbeteren van de werknemersvaardigheden.”

Veel leren
Vanuit Baanbrekers zijn accountmanager Hetty Gielen en projectbegeleider Leon van Noije bij de samenwerking betrokken. “TTPM en Baanbrekers hebben samen een prachtig project gerealiseerd”, vindt Hetty. “Een aansprekende werkplek waar onze kandidaten met plezier werken en veel leren. Sabah en Tesfamichael startten er met een verminderde loonwaarde en stromen nu met een volledige loonwaarde door naar een contract. Een heel mooi resultaat, voor ons en zeker ook voor hen.” Het aantal pakketten dat TTPM dagelijks verwerkt in Waalwijk, groeit ondertussen gestaag. Niet voor niets is er een extra sorteerhal in aanbouw. “Wij zien wel mogelijkheden voor nog meer samenwerking met Baanbrekers”, benadrukt Marion.