WML Facilitair maakt schoon in een groot aantal bedrijven en instellingen in de regio. Een belangrijke opdrachtgever is Stichting Scala met vijftien basisscholen in de Langstraat. Voor een deel van deze klantengroep werkt WML Facilitair zich nu extra in het zweet. Voor een frisse herstart op maandag 11 mei a.s.

Schoonmakers actief

WML Facilitair is de dochteronderneming van Baanbrekers op het gebied van groen en schoonmaak. In de huidige coronatijd is ruim de helft van de schoonmakers nog actief. De groep die nu thuis is, bestaat voornamelijk uit medewerkers die tot een risicogroep behoren en daarom nu niet mogen werken. Toch kan WML Facilitair het schoonmaakwerk goed aan. Immers, veel klanten vallen tijdelijk weg omdat hun gebouwen voor iedereen gesloten zijn. “We bedachten het plan om de grote zomerschoonmaak in de scholen naar voren te halen”, vertelt Riekie Burg, assistent rayonmanager van WML Facilitair. “Om onze mensen aan de slag te houden én de scholen een dienst te bewijzen. Want het is toch extra fijn voor leerlingen en docenten om op 11 mei a.s.te herstarten in een schoon en fris gebouw. Ik heb alle vijftien scholen gebeld, bij zes ervan konden we terecht.”

Vitaal beroep

Voor elke zomerschoonmaak zijn ongeveer tien medewerkers in dagdelen actief. Op een kleine school enkele dagen, in een groot gebouw soms wel twee weken. “Het is dankbaar werk, maar ook heel intensief”, vindt Riekie. “Alle vloeren gaan in de was, en dat betekent alle meubels eruit sjouwen en er weer in. Die meubels krijgen ook zelf een stevige wasbeurt, net als alle radiatoren in het hele pand en alle soorten vloerbedekking. Het sanitair wordt volledig ontkalkt en extra geschrobd. Premier Rutte zei al een paar keer dat schoonmaak een vitaal beroep is. Dat benadruk ik regelmatig bij onze mensen, het geeft ze een terecht gevoel van trots.”

Voordelen

Volgens Riekie heeft een vervroegde zomerschoonmaak duidelijk voordelen: “We kunnen nu betere kwaliteit leveren dan in de zomer, omdat we meer tijd hebben en het prettiger werken is dan in de zomerse hitte. Plus het wasmiddel werkt beter bij normale temperaturen. Bovendien bestaat de kans dat de zomervakantie met één of twee weken wordt ingekort. Dan wordt voor ons de tijd veel te kort voor een zomerschoonmaak op vijftien scholen. Straks hebben we al zes scholen gedaan en hoeven we er nog maar negen. Dat gaat komende zomer wel lukken.”

Vanaf maandag 11 mei a.s., als de scholen weer beginnen, draaien de schoonmakers van WML Facilitair weer zoveel mogelijk hun normale uren in de scholen.