Na een lastige periode en een tijd in de uitkering heeft Tanya Kerssenberg weer vast werk en zit ze prima in haar vel. Daar wil ze heel graag over vertellen. Waarom? “Om duidelijk te maken dat er altijd kansen zijn om nieuwe wegen in te slaan. Tenminste, als je aan beide kanten echt naar elkaar wilt luisteren. In mijn geval was dat zo, ik was meer dan een casenummer.”

Tanya Kerssenberg (50) is moeder van vier en oma van twee. Geboren in Rotterdam, wonend in Drunen. Ze is opgeleid voor agogisch welzijnswerk en startte haar loopbaan in de verpleging. Toen de kinderen kwamen, zocht ze werk met meer regelmaat. Secretarieel werk en telefonische verkoop. “Maar wel tijdelijk, want het welzijnswerk bleef me toch trekken toen de kinderen ouder werden. Jeugdhulpverlening, vrouwenopvang, drugs en zwervers, ik was actief in alle sectoren”, vertelt Tanya

Viel tegen
In 2011 verhuisde ze naar Brabant. “Ik dacht: ik vind wel weer werk, maar dat viel tegen. Ik kon als schoonmaker aan de slag in de zorg.” Ondertussen kreeg ze lichamelijke klachten die niet meer weggingen. Dus zocht ze weer telefonisch werk. “Omdat ik dat leuk vind en goed kan, het was vertrouwd en klantcontact is altijd fijn.” Dat ging goed, totdat de lichamelijke klachten haar weer werkloos maakten en ze geopereerd moest worden. Aansluitend had ze tijd nodig om weer in evenwicht te raken voor een nieuwe fase. Haar werkmakelaar zou daarin een grote rol spelen.

Goede zin
Tanya schreef tientallen sollicitaties, vulde profielen in en ging op gesprek. Lange tijd zonder resultaat. Toen vroeg een uitzendbureau: wat denk je van telefonisch klantcontact voor Carglass? “Dat was bingo”, lacht ze. Voor Carglass werkt ze nu 32 uur per week, klantcontact vanuit huis. “Terug bij mijn oude liefde: babbelen met de mensen! Ik werk thuis in m’n eigen Carglass-kamer met een bordje ‘Stilte, ik werk’. Ik begin elke dag met goede zin. Mijn lichamelijke klachten gaan niet meer over, maar ik heb fijn werk en ben 100 procent uit de uitkering. Het gaat hartstikke goed met me.”

Maatwerk
Tanya vervolgt: “Mijn werkmakelaar Kim Beerens was mijn reddende engel. Ze deed enorm haar best om mij ‘op maat’ te helpen en dat gaf me echt een boost. Ze zag mijn motivatie én mijn valkuilen en kon mij daardoor precies de hulp en begeleiding geven die ik nodig had. Zonder haar had ik die baan bij Carglass waarschijnlijk niet gekregen, zij regelde dat ik dat werk kon doen ondanks mijn lichamelijke beperkingen. Met maatwerk en out of the box denken ben ik uit de uitkering gekomen.”

Motiveren
Alles begint met luisteren naar elkaar, vindt Tanya. “Dat weet ik nu uit eigen ervaring. Ik werkte 26 jaar en dacht dat me niets kon gebeuren. Het gebeurde toch, en het kan iedereen overkomen. Mijn werkmakelaar had echt aandacht voor me en samen zorgden we voor licht aan het einde van de tunnel. Met mijn verhaal wil ik anderen motiveren om regie te nemen en de kansen te grijpen die je krijgt.”