Een klein jaar geleden werkte Patricia van Amelsvoort (37) nog in de wasserij van Baanbrekers. Prima werk in een fijn team, maar ook een baan die haar weinig uitdaging bood. Samen met jobcoach Marion de Bont vond ze een nieuwe werkplek bij Toon van Son van bouwkundig adviesbureau Seivda in Kaatsheuvel. Het klikte meteen: “We zijn aan elkaar gewaagd.”

Seivda bestaat negen jaar. Patricia werkt er sinds maart 2020 gemiddeld achttien uur per week, gedetacheerd vanuit Baanbrekers. Ze werkt deels thuis en deels in het Seivda-kantoor bij Toon aan huis. Een prikkelarme werksituatie die Patricia rust en vrijheid biedt. “Vooral rust in mijn hoofd”, vertelt ze. Want aan werk zelf is geen gebrek.

Temperament
Voor klanten en relaties is Patricia het eerste aanspreekpunt. Ze doet alle klantcontacten, de planning en alle nota’s en betalingen. “Werk dat ik nooit eerder deed. Ik ging er ‘koud’ in. Maar Toon leerde me alles en nam me in het begin vaak mee naar bouwkundige keuringen en zo. Zodat ik weet wat het werk inhoudt en ik klanten nog beter kan helpen.” Toon knikt. Hij noemt Patricia een goede leerling met het juiste temperament. “We zijn aan elkaar gewaagd”, constateert hij lachend. “Ze toont veel initiatief en is eigenwijs op een gezonde manier, net als ik.”

Boeiend
Hij vervolgt: “We kunnen veel tegen elkaar zeggen en zijn het soms oneens, maar we komen er altijd uit en laten de ander altijd in zijn waarde. Patricia is enthousiast, werkt secuur en is leergierig. Ze zoekt van alles en nog wat op, waardoor ik al veel weet als ik op weg ga naar een klant.” Patricia vult zelf aan: “Ik vind het gewoon boeiend werk en wil er daarom veel van weten. De meeste mensen weten weinig over het huis waarin ze wonen. Dat vind ik eigenlijk heel raar.”

Waardevol
“Op deze werkplek leer ik nieuwe dingen”, vervolgt Patricia. “Ik voel me hier waardevol en word hier behandeld op mijn niveau. Daardoor sta ik meer en steviger in de maatschappij. Mijn vorige werk bij Baanbrekers was fijn en veilig, maar van de buitenwereld kreeg ik soms een stempel. Nu ik buiten Baanbrekers werk, beoordelen mensen mij zonder dat stempel. Dat doet veel met mijn zelfvertrouwen.”

Toekomst
Patricia vindt dat het altijd beter kan en moet. Ze blijft toch wat onzeker en denkt vaak dat ze haar werk nog niet onder controle heeft. “Misschien stel ik te hoge eisen aan mezelf”, vraagt ze zich af. Toon stelt haar gerust, maar met het oog op de toekomst ziet hij zeker het nut van extra scholing. Hij legt uit: “Ik ben nu 60 en wil over vijf jaar met pensioen. Dan moet Patricia ergens anders aan de slag. Daarom ben ik, samen met jobcoach Marion de Bont, nu al voorzichtig aan het kijken welke aanvullende scholing interessant is voor haar. Boekhouden bijvoorbeeld, maar ook andere kennis. Ik steek daar graag energie in als Baanbrekers dat ook doet.”

Vertrouwen
Die toekomst houdt ook Patricia bezig. “Het is leuk en eng tegelijk”, vertelt ze. “Maar ik weet wat ik kan. Toen ik hier kwam werken, vond ik dat erg spannend. Toch gaat het tot nu toe prima en heb ik er geen seconde spijt van. Dus ja, ik heb wel vertrouwen in de toekomst.” Haar ‘baas’ is medeverantwoordelijk voor haar groei, maar vindt het niet bijzonder dat hij iemand via Baanbrekers zo’n kans biedt. “Ik steek als ondernemer niet mijn nek uit, zo zie ik dat niet. Ik vind het een vorm van kansen benutten.”