Bij Twiddus werken we door tijdens de coronacrisis. Uiteraard op een veilige manier.

Wie zijn de doorwerkers binnen Baanbrekers? De mensen die de organisatie draaiend houden en in coronatijd misschien wel anders werken dan normaal. In de serie ‘Business as (un)usual’ laten we ook kringloopwarenhuis Twiddus aan het woord. “Wij draaien op creativiteit en positiviteit.”

Schuiven en plannen

Van de zeventig medewerkers bij Twiddus zitten er nu ruim twintig thuis. De mensen die er zijn, runnen de tent samen. Met veel creatief schuiven en plannen. “Zieke chauffeurs, da’s lastig als je afhankelijk bent van de aanvoer van spullen en kleding”, weet teamleider Rob van den Hout. “We schoven net zolang met uren en mensen totdat onze vrachtwagens voldoende konden rijden. Natuurlijk werd er links en rechts wel wat gemopperd. En dat snap ik ook wel, want de werkdruk ging flink omhoog. Uiteindelijk hebben we het samen op een fantastische manier opgelost. De inzet en flexibiliteit van veel mensen verrast me.”

Wil Teunissen is één van de doorwerkers bij kringloopwarenhuis Twiddus.

Begrip en respect

’s Avonds nieuwe maatregelen? Dan ’s morgens meteen invoeren. Nieuwe regels worden besproken in kleine groepjes. “Dan is de aandacht groter en kunnen we het beter uitleggen, zeker met wat humor erbij”, vertelt Rob. Twiddus plaatste schermen bij de kassa en infobalie. Op veel plekken staan dozen alcoholdoekjes voor de handen, de medewerkers dragen handschoenen en voor schone toonbanken en werktafels gebruiken ze reinigingsspray. Bij het grof sorteren dragen ze jassen uit de cleanroom. Ook dragen onze winkelmedewerkers T-shirts waarop duidelijk te lezen staat dat afstand houden nu erg belangrijk is. Voor de klanten én voor de medewerkers.

Maximaal tien klanten

“In de winkel laten we maximaal tien klanten toe en nooit meer dan twee tegelijk. Gelet op ons vloeroppervlak is dat streng. Maar het werkt prima zo, veiligheid boven alles.” De baliemedewerkers houden dat bij. Zij bedienen de schuifdeuren van binnenuit, die openen alleen automatisch voor vertrekkende bezoekers. Dat werkt goed. Klanten tonen begrip en respect, in de rij en in de winkel houden ze anderhalve meter afstand. En de omzet? “Tja, die is natuurlijk lager dan normaal. Maar veiligheid en werkbaarheid zijn nu belangrijker dan omzet.”

De winkelmedewerkers van Twiddus dragen tegenwoordig speciale coronashirts. Op de foto staan Peter Smeulders (links) en Adrie Kamp.

Scenario’s

Wat de nabije toekomst gaat brengen, kan ook Rob niet voorspellen. Grote zorgen maakt hij zich niet. “Zelfs als we dicht moeten, is hier genoeg te doen. Daarvoor hebben we scenario’s klaarliggen. Het legen en verwerken van kledingcontainers die in onze drie gemeenten staan, gaat sowieso door, net als het sorteren en prijzen van spullen. Ook kunnen we altijd nog de winkel opruimen, opschonen en herinrichten, om vervolgens met glans een nieuwe start te maken.”