Fietsenmaker Jurgen Zijlmans knapt bij Twiddus verweesde fietsen en brommers op.

Twiddus, het kringloopbedrijf van Baanbrekers, knapt sinds enige tijd Waalwijkse wees(brom)fietsen en wrak(brom)fietsen op. De gemeente Waalwijk haalt jaarlijks flink wat (brom)fietsen op die in de steek zijn gelaten door hun eigenaren en gebruikers. Ook (brom)fietsen met schade – zogenoemde wrakfietsen – worden door gemeenteambtenaren van straat gehaald. Tot voor kort werden (brom)fietsen opgeslagen door de gemeente. Voortaan gebeurt dit bij Twiddus.

Stalen rossen
“Wij controleren eerst of er geen gestolen fietsen of brommers tussen zitten”, legt Dick van Halewijn, teamleider van Twiddus uit. “Gestolen fietsen en brommers gaan namelijk direct terug naar de gemeente. Weesfietsen en weesbrommers slaan wij vervolgens drie maanden op. Gedurende die tijd kan de eigenaar zich melden om zijn of haar vervoermiddel op te halen. Na die drie maanden gaat onze fietsenmaker Jurgen Zijlmans aan de slag met het opknappen van de stalen rossen.”

Defecten en schades
De fietsenmaker van Twiddus kan al meteen aan de slag met de opgehaalde wrak(brom)fietsen. “Dat zijn fietsen en brommers met duidelijke defecten en schades. Daarmee kun je niet meer rijden. Zo kan het zadel ontbreken. Ook kan het wiel dubbel gebogen zijn. Deze wrakfietsen en wrakbrommers worden vakkundig opgeknapt. Wat kapot is wordt gerepareerd. Vaak met tweedehands onderdelen, soms met nieuw materiaal. Jurgen zorgt ervoor dat het ‘karretje’ in prima staat is voor een tweede leven.”

De Strohalm
De (brom)fietsen die bij Twiddus worden opgeknapt, worden verkocht in de winkel aan de Zanddonkweg in Waalwijk. “Een deel van de door de gemeente opgehaalde fietsen gaat echter naar Stichting De Strohalm. Het gaat om tien procent van de ingezamelde weesfietsen. Deze fietsen worden door De Strohalm aangeboden aan ouders met een kleine portemonnee. Op die manier kunnen de kinderen op een goede fiets naar school toe.”