Ons kringloopwarenhuis Twiddus is sinds woensdag 3 maart een beetje open voor klanten op afspraak. Vandaag, dinsdag 16 maart worden de winkelmogelijkheden verder verruimd. Zijn de medewerkers daar blij mee? Teamleider Rob van den Hout moet lachen: “Wat denk jij? De vlag gaat uit! Het is zo fijn om weer aan het werk te kunnen en klanten te ontvangen. Onze mensen zijn met veel enthousiasme weer aan de slag gegaan.”

Tijdsloten
Op een normale dag, zónder  corona, verwelkomt Twiddus zo’n vijfhonderd klanten. Sinds 3 maart jl. waren er dat veertig per dag, verdeeld over tien tijdsloten van een half uur. Maar met die veertig hadden de medewerkers het net zo druk. Na de laatste persconferentie van het kabinet zijn de coronaregels voor winkels een klein beetje verruimd. “Omdat nu wordt gekeken naar ons vloeroppervlak mogen we vanaf dinsdag 16 maart meer klanten ontvangen”, weet Rob. “Op basis van het aantal vierkante meters en het aantal bewegingen in onze winkel, mogen we per tijdslot maximaal twintig klanten toestaan: vijf beneden en vijftien boven. We zijn natuurlijk superblij met deze verruiming. Overigens blijven alle andere regels gewoon van kracht. Dus winkelen op afspraak, kiezen voor een tijdslot en voor een verdieping.”

Snappen
Klanten bellen minimaal één dag van tevoren om een afspraak te maken. Twiddus legt dat vast in een centrale en controleert de identiteit als de klant zich meldt bij de ingang. Rob: “Tijdens het winkelen houden we goed in de gaten dat klanten zich aan de regels houden. Dat loopt prima. De mensen snappen echt wel het belang van deze regels. Een paar mensen moesten we terugsturen omdat ze zich meldden zonder afspraak. Vervelende dingen zijn er nog niet gebeurd.”

Gericht zoeken
Eén ding valt op. Op normale verkoopdagen komt zeker de helft van de klanten gewoon lekker neuzen tussen alle spullen en spulletjes. Een flink deel daarvan gaat weg met lege handen. De klanten die nu op afspraak komen, zoeken gericht naar bepaalde spullen en kopen bijna allemaal iets. En het aanbod waaruit zij kunnen kiezen is groter dan ooit, omdat de voorraad van Twiddus, door enkele weken sluiting, flink groeide. Rob daarover: “De zomercollectie hangt in de winkel, net als de spullen voor Pasen. Zodra er weer plek is in de winkel, kunnen we verder met het uitsorteren van de voorraad. Ondertussen doet een deel van onze mensen verpakkingswerk in ons magazijn.”

Kassamedewerkers
Twiddus is nu van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 16:30 uur. Een werkdag is verdeeld in tien tijdblokken van een half uur, met telkens een kwartier ertussen. Op zaterdag blijft de winkel voorlopig nog dicht. Rob: “Als we nu op zaterdag open gaan, moeten de kassamedewerkers te veel overwerken. We leiden nu extra kassamedewerkers op, waarschijnlijk kunnen we over een aantal weken ook op zaterdag open.”

Update – 2 april: vanaf dinsdag 6 april gaat het tijdslot van een half uur naar een heel uur. Klanten kunnen vanaf die dag dus op afspraak een uur kringloopwinkelen bij Twiddus.