Hasaan Ibrahem (links) uit Waalwijk en Basheer Tahhan (rechts) uit Drunen studeren aan de Van Mossel Academy. Zij gaan straks – als ze voor hun opleiding slagen – aan het werk bij één van de schadebedrijven van Van Mossel.

Stel je voor: je bent timmerman of een decoratieschilder en je hebt een prima leven en inkomen. En dan breekt er ineens oorlog uit, waardoor je op de vlucht moet slaan. In een nieuw land met een nieuwe taal en een nieuwe cultuur moet je compleet opnieuw beginnen. Dan is het goed dat er werkgevers zijn die het met jou zien zitten. Werkgevers zoals Van Mossel Autoschade Groep b.v., die een timmerman en een decoratieschilder uit Syrië op weg helpen om op den duur schadehersteller te worden. Dit is het verhaal van Hasaan Ibrahem uit Waalwijk en Basheer Tahhan uit Drunen. Zij studeren aan de Van Mossel Academy en gaan straks – als ze voor hun opleiding slagen – aan het werk bij één van de schadebedrijven van Van Mossel.

Positieve ervaring
“We hadden eerder een zeer positieve ervaring met een Syrische jongen”, vertelt Daphne Franken, personeelsfunctionaris bij de Van Mossel Automotive Groep. “Hij haalde de hoogste cijfers van de hele opleidingsgroep, was erg gemotiveerd en kon als een van de eersten zelfstandig werken. Deze ervaring zorgde ervoor dat we zelf Baanbrekers benaderden om te vragen of er meer geschikte kandidaten met een vluchtelingenverleden beschikbaar waren die willen worden opgeleid tot schadehersteller.” In verband met een structurele vraag naar vakmensen leidt Van Mossel de vakmensen zelf op. “Dat doen we in ons opleidingscentrum in Hapert. Momenteel volgen acht mensen de tienweekse opleiding tot trainee-schadehersteller. Na die tien weken gaan ze – als alles goed verloopt – in de praktijk aan de slag in één van onze vijftien vestigingen in Nederland. Dan leren ze het vak pas écht.”

Hasaan en Basheer vinden het erg leuk en gezellig om bij Van Mossel te worden opgeleid. “Het is best moeilijk, maar we leren een heel mooi, nieuw vak. Hiermee kunnen we in de toekomst ons eigen geld verdienen”.

Hasaan en Basheer vinden het erg leuk en gezellig om bij Van Mossel te worden opgeleid. “Het is best moeilijk, maar we leren een heel mooi, nieuw vak. Hiermee kunnen we in de toekomst ons eigen geld verdienen”.

Baanbrekers kent kandidaten persoonlijk
De acht leerlingen zijn allemaal kandidaten met een uitkeringsachtergrond. Het zijn meiden uit Rosmalen en Eindhoven, jongens uit Zwolle en Groningen en Hasaan en Basheer. “We merken telkens dat vooral statushouders op zoek zijn naar een nieuwe toekomst. Ze willen graag aanpakken en benutten de kans om aan de slag te gaan. Het mooie van Baanbrekers is dat zij de kandidaten zoals Hasaan en Basheer écht persoonlijk kennen. Ze weten wat ze willen en waar ze warm voor lopen. Wij zijn dan ook zeker van plan vaker met Baanbrekers in gesprek te gaan voor het plaatsen van nieuwe kandidaten. Baanbrekers kan ook in de toekomst van toegevoegde waarde zijn om gemotiveerde mensen te leveren. En die kunnen we altijd kunnen gebruiken.”

Trots spatte er vanaf
Voordat Hasaan en Basheer met de opleiding begonnen, namen ze een kijkje in het opleidingscentrum in Hapert. “Er was meteen een klik. Na de rondleiding kwam onze docent Hans Thomassen met het idee om samen eens te gaan praten met Mohammed. Dat is die Syrische jongen die al eerder de opleiding met veel succes heeft afgerond. Hij werkt nu in Eindhoven. Na de rondleiding zijn we er meteen langsgegaan. Mohammed vertelde in het Nederlands hoe blij hij was met de kans die hij had gekregen. De trots spatte ervanaf. Hasaan en Basheer werden door zijn verhaal nog enthousiaster om bij ons aan de slag te gaan.”

Leenauto van Van Mossel
De twee rijden elke dag met een leenauto van Van Mossel op en neer vanuit de Langstraat naar Hapert. “Onze opleiding is pittig”, gaat docent Hans Thomassen verder. “Tien weken lang, vijf dagen in de week combineren we theorie en praktijk. We merken dat de kandidaten snel en veel leren, maar bij Hasaan en Basheer is de taal af en toe wel een dingetje. Dan moeten we extra ons best doen om iets uit te leggen. Maar over het algemeen zijn we erg tevreden met die twee hoor. We hebben inmiddels al flink wat ervaring met allerlei kandidaten. Dit is namelijk de vierde groep die we zelf opleiden. Maar wat mij betreft mogen er bij de volgende opleidingsgroep zeker weer twee van dit soort gemotiveerde kandidaten zitten. Laat maar komen!”

Eigen geld verdienen
Hasaan en Basheer vinden het erg leuk en gezellig om bij Van Mossel te worden opgeleid. “Het is best moeilijk, maar we leren een heel mooi, nieuw vak. Hiermee kunnen we in de toekomst ons eigen geld verdienen”, vertelt Hasaan. “Het is heel anders dan wat we vroeger in Syrië deden”, vult Basheer aan. “Wat helpt is dat we gewend zijn om met onze handen te werken. Door te leren en te werken op hetzelfde moment, leren we steeds meer nieuwe woorden. Dat is belangrijk, want we hebben erg veel zin om aan het werk te gaan. Maar eerst moeten we de opleiding afmaken.”