Veertien jongeren geslaagd voor een mbo-diploma

Veertien jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt behaalden op dinsdag 3 juli jl. het mbo2-diploma ‘Helpende zorg en welzijn’. Twee jaar na de start van een intensief leerwerktraject zetten de veertien vol trots hun handtekening op het diploma. De jongeren combineerden twee jaar lang werken en leren tijden een speciaal project van Stichting Gezel, NCVB bedrijfsopleidingen, basisscholen in de Langstraat, de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk en Baanbrekers. Met het behalen van deze startkwalificatie zijn de jongeren helemaal klaar voor een nieuwe toekomst.

Banenafspraak
“Het was de bedoeling dat deze jongeren via een zogenoemde Banenafspraak aan de slag zouden gaan in het basisonderwijs, de kinderopvang of de zorg”, vertelt jobcoach Marion de Bont. “Dat pakt in de praktijk iets anders uit. Sommigen hebben de smaak van het leren echt te pakken. Zij kiezen ervoor om een vervolgopleiding te doen. Eén van de jongeren gaat aan de slag als zorg-assistent op een basisschool. Een groot aantal gaat aan de slag in de thuiszorg en twee jongeren hebben een opstapbaan gekregen bij kringloopwarenhuis Twiddus en de wasserij van Baanbrekers. Het is mooi om te zien dat deze veertien jongeren óf aan de slag gaan óf verder studeren.”

Wendy van de Wiel, één van de veertien jongeren, zet vol trots haar handtekening onder het diploma.

Wendy van de Wiel, één van de veertien jongeren, zet vol trots haar handtekening onder het diploma.

Talenten van jongeren
Tijdens het tweejarige leerwerktraject is vooral uitgegaan van de talenten van de jongeren. “Zij hadden de taak om de leerkrachten in de groepen 1 en 2 te ondersteunen bij de algemene verzorging van de leerlingen en te helpen bij zaken zoals handenarbeid en buitenschoolse activiteiten. Het is mooi om te zien hoe deze kandidaten zijn gegroeid als persoon. Nu zijn een startkwalificatie hebben behaald, kunnen zij nieuwe stappen zetten op de arbeidsmarkt. Ze hebben veel geleerd, veel werkervaring opgedaan en zijn gegroeid in hun zelfstandigheid.”

Inkleuren van de toekomst
Bij de start van het leerwerktraject is duidelijk gesteld dat er na afloop geen baangarantie zou zijn. “We gaven aan dat de jongeren met dit traject een solide basis zouden leggen voor hun eigen toekomst. En dat blijkt nu uit de praktijk. De veertien zijn namelijk uitkeringsonafhankelijk geworden en hebben zelf kunnen meehelpen aan het verder inkleuren van hun toekomst.”