Tijdens de koffiepauze bij Van der Linden Groep (www.vdlindentransport.nl) is het al snel gezellig. Collega’s luisteren mee en geven plagend commentaar als Cees Brouwers en Rob van Beurden vertellen over hun werk bij het Waalwijkse transportbedrijf. Cees en Rob kwamen via Baanbrekers bij Van der Linden en willen er voor geen goud meer weg. “En wij laten ze voor geen goud meer gaan”, lachen de collega’s op de achtergrond.

Rob (49) werkt al 31 jaar bij Baanbrekers. Hij was lang actief in het groen en de schoonmaak en zat een tijdje thuis vanwege zijn gezondheid. Op 1 januari startte hij een proefplaatsing bij Van der Linden. Dat ging prima, Rob verdiende een fulltime detachering voor een jaar met uitzicht op verlenging. Het is zijn taak om de terreinen en bedrijfshallen netjes schoon te houden. “Ik heb het goed naar m’n zin”, steekt Rob van wal. “Ik werk binnen en buiten, heb vrijheid en zelfstandigheid in mijn werk en krijg waardering voor wat ik doe. En niet te vergeten het contact met de collega’s en de chauffeurs, dat is echt top. We lachen veel en kunnen elkaar goed plagen.”

Afwisseling
Het leukst aan zijn werk vindt Rob de afwisseling. Die heeft hij ook echt nodig. “Ik wil niet altijd hetzelfde doen. Dus zit ik nu op mijn plek met al die verschillende werkzaamheden op alle terreinen. Ik ben natuurlijk rustig begonnen en kon mijn werk telkens iets uitbreiden. Lang wennen hoefde ik niet. Ik had al snel in de gaten dat ik hier thuis hoor. Ik werk via Baanbrekers, maar voor mijn gevoel ben ik gewoon in dienst bij Van der Linden.”

Complimenten
Fysiek is het best zwaar werk, zeker als het zo warm is. Dan schakelt Rob een tandje terug om zichzelf niet voorbij te lopen. “Iedereen is blij met mij, want het was hier nog nooit zo schoon en opgeruimd. Daarvoor krijg ik vaak complimenten”, lacht Rob. Hij kijkt eens rond naar de vrachtwagens en de imposante kraan op het terrein. “Weet je, als kind was ik al gek op vrachtwagens en kranen. Ik kan toch nergens beter werken dan hier.”

Sleutelen
Na 31 jaar bij een palletbedrijf raakte Cees Brouwers (60) zijn baan kwijt. Via Baanbrekers kwam hij in het cleanteam van IngramMicro, maar hield het gevoel dat er meer in hem zat. Cees sleutelt graag en vult een deel van zijn vrije tijd met fietsen opknappen. Ook helpt hij een vriend met het onderhoud van een rallyauto. Zijn liefde voor sleutelen viel op tijdens een rondleiding bij Van der Linden. Vervolgens klikte het snel. Hij werkt nu anderhalf jaar als hulpmonteur, fulltime via een banenafspraak.

APK
In die anderhalf jaar leerde Cees veel bij. Net als Rob doet hij schoonmaak- en opruimwerk. Daarnaast bereidt hij apk-keuringen van trailers voor. Met behulp van een werklijst controleert hij bijvoorbeeld bandenspanning, accu, verlichting, spanbanden en sjorogen. Als we Cees ontmoeten, is hij net olie aan het verversen. “Ik ben hier altijd bezig met iets dat ik graag doe. En ik heb hele leuke collega’s, dat is ook belangrijk. Als ik het hier niet naar mijn zin had, dan zou ik nu ergens anders werken.” Zijn collega’s waarderen dat met een applaus en reageren: “Jij gaat hier niet meer weg.”

Als nieuw
“Het wennen viel best mee toen ik hier begon”, gaat Cees verder. “Natuurlijk waren er in het begin een paar dingen onduidelijk. Maar dat heb ik toen gemeld en samen met de collega’s opgelost. Sindsdien loopt alles prima. Ik had al enkele bedrijven gezien voordat ik bij Van der Linden ging kijken. Ik zei toen tegen mezelf: ‘Als ik vannacht goed slaap, is dat een goed teken.’ En ik sliep prima.” Even kreeg Cees het benauwd toen de directeur boos reageerde. “Omdat hij dacht dat we zomaar nieuw gereedschap hadden gekocht. Het was oud gereedschap dat ik had schoongemaakt. Het was weer als nieuw.”

Meedoen
HR-manager Melissa van Wijk luistert met aandacht naar de verhalen van Cees en Rob. Ze vertelt: “Als hecht familiebedrijf zit het van nature in ons dna om een steentje bij te dragen aan de samenleving. We vinden het belangrijk mensen een toekomstperspectief te bieden en een kans op de arbeidsmarkt. Ons doel is hetzelfde als het doel van Baanbrekers: mensen zonder en met beperking volwaardig laten meedoen.”