De Participatiewet kent een zogenoemde vrijlating voor giften. Dit is een bedrag dat u mag hebben zonder dat het gevolgen heeft voor uw bijstandsuitkering. Dit kan geld zijn dat u krijgt door een lening of gift. Baanbrekers kende een vrijlatingsbedrag van maximaal 907,50 euro per kalenderjaar. Dit bedrag gaat omhoog tot 1.200 euro per kalenderjaar. Krijgt u een uitkering van Baanbrekers? Dan hoeft u leningen en giften tot 1.200 euro welke u in een kalenderjaar ontvangt niet meer te melden. Is of wordt het ontvangen bedrag in een kalenderjaar hoger? Dan moet u het meteen melden. Bewaart u de bewijsstukken van ontvangen leningen en giften, zodat u deze kunt overleggen als daar om gevraagd wordt.  Er zal individueel beoordeeld worden of een gift of lening binnen de vrijlating valt.

Giften en leningen kunnen in geld zijn of in spullen (bijvoorbeeld boodschappen). Wij bepalen de waarde van giften in spullen aan de hand van de Prijzengids van het NIBUD. Staan de spullen niet in deze gids? Dan kijken we naar wat de spullen waard zijn als u ze moet kopen. Ontvangt u geld waarvan de herkomst niet duidelijk is? Dan ontvangt u minder uitkering. Krijgt u boodschappen van de voedselbank of spullen van een kledingbank of speelgoedbank? Dan zien wij dat niet als giften.

Deze verruiming van het vrijlatingsbedrag is ingegaan per 7 mei dit jaar. Bij vragen kunt u contact opnemen met uw inkomensconsulent via 0416 67 10 00 of info@baanbrekers.org.