Onder het toeziend oog van Chris Velthoven jr. 'opent' wethouder Ronald Bakker de nieuwe vulmachine van Vero.

Het terughalen van werk vanuit het Verre Oosten naar Nederland loont. Daarover kunnen ze bij snoepleverancier Vero Sweet Presents in Waalwijk meepraten. Onlangs had deze verpakker en leverancier van snoep en zoetwaren een primeur. Als eerste bedrijf van de Langstraat kreeg Vero een flink bedrag vanuit het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant. Met deze financiële ondersteuning kan Vero minimaal vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.

Creatieve snoepsensaties 
Naar eigen zeggen ontwikkelt en verkoopt Vero ‘creatieve snoepsensaties voor alle waardevolle momenten’. “Wij verkopen niet zo maar een kilo drop of winegums”, vertelt managing director Chris Velthoven jr. “Wij voegen altijd waarde toe in de vorm van fantasieverpakkingen. Voor elk snoepmoment van het jaar kunnen klanten bij ons aankloppen. Samen bedenken we de lekkerste en mooiste zoetwaren.”

“Vero wil heel graag de werkgelegenheid in de eigen regio versterken”, vertelt managing director Chris Velthoven jr.

“Vero wil heel graag de werkgelegenheid in de eigen regio versterken”, vertelt managing director Chris Velthoven jr.

Veel ‘handjes’ nodig
Bij de Waalwijkse ‘Willy Wonka’ zijn veel ‘handjes’ nodig. “We verkopen zo’n twee- tot driehonderd vrachtwagens snoep per jaar. Het komt bij ons dus inderdaad aan op veel handelingen. Daarvoor hebben we mensen nodig. We hebben een flinke tijd lang ons arbeidsintensieve werk in China laten uitvoeren. Daarvan zijn we zo’n jaar of vijf geleden heel bewust teruggekomen. We willen namelijk steeds sneller inspelen op de vragen van onze klanten. De lijnen naar China zijn dan te lang om dit voor elkaar te krijgen. Bovendien wegen de kosten niet op tegen de verkregen flexibiliteit.”

Werkgelegenheid versterken
Als Waalwijks bedrijf wilde Vero ook heel graag de werkgelegenheid in de eigen regio versterken. “Het toeval wilde dat we een jaar of vijf geleden kennis maakten met de mogelijkheden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. We telden één en één bij elkaar op en gingen samenwerken met Baanbrekers, onze regionale publieke onderneming voor werk en inkomen.”

Managing director Chris Velthoven jr. van Vero aan één van de 'snoeplijnen' van de  medewerkers van Baanbrekers.

Managing director Chris Velthoven jr. van Vero aan één van de ‘snoeplijnen’ van de medewerkers van Baanbrekers.

Samen concurrerend
Vanuit Baanbrekers zijn er flink wat medewerkers met een arbeidsbeperking bij Vero werkzaam. “Het varieert van vijftien tot dertig personen, omdat we te maken hebben met seizoenspieken. Het werken met de medewerkers van Baanbrekers bevalt ons enorm goed. Met hen kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn. Samen met Baanbrekers kunnen we flink concurrerend zijn op de Europese markt.”

Meer producten leveren
Een deel van de productie is al geautomatiseerd. “Dat leidt niet tot minder werk voor de medewerkers”, verklaart de directeur stellig. “We kunnen nu nog meer producten leveren. Hier komt ook het Stimuleringsfonds om de hoek kijken. Baanbrekers attendeerde ons op de mogelijkheden. Samen bedachten we een aanpak, waardoor we structureel voor vijf tot tien personen vanuit Baanbrekers bij ons aan het werk zouden kunnen helpen.”

Onder het toeziend oog van  Chris Velthoven jr. 'opent' wethouder Ronald Bakker de nieuwe vulmachine van Vero.

Onder het toeziend oog van Chris Velthoven jr. ‘opent’ wethouder Ronald Bakker de nieuwe vulmachine van Vero.

Financiële stimulans
Met de financiële injectie vanuit het Stimuleringsfonds kon Vero een nieuwe vulmachine aanschaffen. Deze vulmachine is op donderdag 16 oktober jl. officieel in gebruik genomen door Ronald Bakker, de Waalwijkse wethouder voor sociale en economische zaken. “Ook haalden we weer meer werk terug uit China. De Baanbrekersmedewerkers gaan binnenkort met dit nieuwe werk aan de slag. Zonder de financiële stimulans van het Stimuleringsfonds hadden we deze productielijn niet zonder meer kunnen terughalen naar Nederland. Op deze manier kunnen we de sociale werkgelegenheid in onze regio stimuleren en waarborgen.”

Dertig grams snoepzakjes
Het Stimuleringsfonds dekt niet alle kosten. “Dat zou ook niet goed zijn. We zijn en blijven ondernemers. Dus we steken er zelf ook geld in. Voortaan kunnen we de kleine dertig grams snoepzakjes in Waalwijk produceren. Onze klanten blij. Wij blij. Baanbrekers blij en de medewerkers van Baanbrekers blij. Samen hebben we op een innovatieve manier arbeid voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in onze regio weten te verankeren.”

Extra verkoopargument
Het werken met personen met een arbeidsbeperking en een afstand tot de arbeidsmarkt is voor Vero een extra verkoopargument. “Als onze klanten bij ons op bezoek komen, dan leiden we ze altijd rond. Graag staan we dan stil bij die productielijnen waar de mensen vanuit Baanbrekers aan de slag zijn. Het blijkt namelijk dat onze opdrachtgevers deze sociaal-maatschappelijke insteek goed weten te waarderen. Wij vinden het werken met deze personen echter niet meer dan normaal. Dat zou elke ondernemer moeten doen.”